Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter MTG – nu ska hon ragga kvinnliga chefer

Publicerad: 5 maj 2011, 07:48

I februari tidigare i år slutade Anna Stenberg som hr-chef på MTG. Nu tar hennes nya företag, Womens Executive Search, form. Bolaget kommer att inrikta sig på chefsrekrytering av kvinnor till mellanchefsnivå, ledningsgruppsnivå och styrelseposter.


truefalse

Anna Stenberg bytte hr-jobbet på MTG mot eget företagande med rekrytering av kvinnliga chefer som specialitet. Foto: Andreas Elgstrand.

Anna Stenberg var först chef för MTG Radio och sedan hr-direktör. Frågetecknen var många när hon plötsligt lämnade tjänsten i våras.

Att hon skulle ha fått sparken förnekar hon bestämt.
– Tvärtom, jag har trivts enormt på MTG och de har gett mig alla förutsättningar för att utvecklas i min karriär. Men nu känner jag mig mogen att ta steget vidare.

Du är ju en Handelstjej som kom in på MTG:s traineeprogram. Du har varit på MTG i åtta år och under ett år som hr-direktör. Var det svårt att driva hr-frågorna på MTG?

– Nej. Däremot har jag brunnit för frågorna kring kvinnligt ledarskap länge och nu kände jag att det var dags för mig att förverkliga den här idén.

Varför väljer du att rikta in dig på rekrytering av kvinnor?
– Det behövs och det finns ännu inget företag i Sverige med den specialkompetensen. Visionen är att få in fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet och på ett konkret sätt bidra till att identifiera och rekrytera duktiga kvinnliga chefer och ledare. Jag har tidigare grundat chefsnätverk med Stockholms handelskammare, drivit mentorsprogram och arbetat med styrelseförmedling för kvinnliga chefer så det känns jätteroligt att jobba helhjärtat med dessa frågor nu. Ekvationen är enkel, ju fler kvinnor som rekommenderas till varje chefsroll, desto fler kommer vi att se i ledningarna framöver.

För eller mot kvotering av kvinnor?
– Varken ja eller nej. Jag tycker att kvoteringen har fått för stort fokus. Det viktiga är att lyfta fram och få in duktiga kvinnliga ledare på mellanchefsnivå och ledningsgruppsnivå för att på så sätt få in stark kvinnlig kompetens som sedan kan ligga till naturlig grund för styrelse­rekrytering. Att ha en bättre könsbalans i ledningarna ökar företagens lönsamhet.

Lena Magnergård

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.