Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter mutskandalen – Mastiff utreds

Publicerad: 8 november 2011, 07:58

Juryn i True Talent

Riksenheten mot korruption inleder en förundersökning mot produktionsbolaget Mastiff, efter att en person på företaget erbjudit Aftonbladetjournalister pengar för att skriva om krisande TV3-satsningen True Talent. Det skriver Aftonbladet i dag.


Händelsen inträffade i slutet av oktober. En person som presenterade sig om redaktör för True Talent, som sänds i TV3, erbjöd Aftonbladets skribenter Fredrik Virtanen och Markus Larsson pengar för att skriva om programmet i Aftonbladet. Nu inleder Anna Remse, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, en förundersökning för att se om mutbrott har begåtts, skriver Aftonbladet i dag.

– Vi har beslutat att titta närmare på det här. Om det är så som det framställts i media är det en fråga som helt klart är av intresse för oss, säger Anna Remse till Aftonbladet.

Ingen enskild person är i nuläget misstänkt för något brott.

– Att erbjuda pengar för att någon ska utföra en motprestation är alltid en otillbörligt belöning för tjänsteutövningen. Om det är en frilansjournalist blir bedömningen annorlunda enligt avgörande från Hovrätten (stehansson). Ny lagstiftning blir även sådana uppdragstagare innefattande av tänkbara mutbara personer. För åtal krävs att muttagarens arbetsgivare anmäler för åtal eller att åklagare anser att det är påkallat från allmän synpunkt, skriver Torbjörn Lindhe på Institutet mot mutor till Resume.se.

Emanuel Videla

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.