Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter Nya Tider-kritiken: Bokmässan tillför självkritisk programpunkt

Publicerad: 24 augusti 2016, 09:17

Nya Tider var utställare på Bokmässan redan 2013. Men då uteblev kritiken.

Foto: Wikimedia Commons

Efter kritiken tog Bokmässan tillbaka beslutet att låta Nya Tider ställa ut. Nu tillför man en programpunkt om det egna agerandet i frågan.


Ämnen i artikeln:

Nya TiderMaria KällssonAlice TeodorescuBokmässan

Turerna har varit många vad gäller Bokmässans beslut att låta den högerextrema tidskriften Nya Tider ha en monter på årets mässa. Flera opinionsbildare har ifrågasatt dess medverkan och till exempel har utställare som "Zelda"-serietecknaren Lina Neidestam reagerat med bojkott, enligt SR.

Arrangörerna stod första fast vid beslutet och hänvisade till att mässans grundprincip är att alla måste få göra sin röst hörd.

Men kritiken fortsatte komma och i måndags valde så Bokmässan ändå att ändra sig. Nya Tider ska inte längre få ställa ut. Så följde nästa storm: den om att Bokmässan agerar motsägelsefullt och gör Nya Tider till martyrer, vilket till exempel GP:s ledarskribent Alice Teodorescu konstaterar.

Alla vändningar i frågan har nu gjort att Bokmässan beslutat att införa en ny programpunkt på årets mässa.
– Debatten har visat hur aktuell frågan om yttrandefrihet är, och hur polariserat Sverige är i de här frågorna. Det är viktigt att diskutera. Vi kommer därför att ha en extrainsatt programpunkt om vårt eget agerande, säger vd Maria Källsson till Resumé.

Det är ännu inte klart exakt vad det kommer att handla om. Inte heller vilka som kommer att delta eller vilken dag det rör sig om.
– Det är något vi måste mejsla ut. Men det kommer att bli spännande, så mycket kan jag säga.

Maria Källsson medger att agerandet från Bokmässans håll inte har varit optimalt.
– Med facit i hand borde vi ha gjort bättre research. Nya Tider ställde ut hos oss redan 2013, men då hade tidskriften ingen lång historia och då kom inte heller några reaktioner. Nu har dock tidningen blivit betydligt mer omskriven och vi borde ha gjort bättre research inför årets Bokmässa. Det tar jag på mig helt.

Inledningsvis försvarade man dock beslutet att låta Nya Tider ha en monter.
– När frågorna dök upp så reagerade vi instinktivt och kände oss trygga med förklaringen att vi inte är en åsiktspolis och att vi inte alltid tycker som våra utställare. Det är ju vårt kännetecken, att vi värnar om det fria ordet.

Men ni ändrade er?
– Det berodde inte på kritiken eller antalet reaktioner i sig. Men däremot fanns information och innehåll i reaktionerna som gjorde att vi ville gå till botten med det här.

– Vi tog oss tid att bilda en egen uppfattning och kom sedan fram till en ny bedömning, nämligen att Nya Tider inte står för Bokmässans grundprincip: alla människors lika värden. Det handlar inte på något sätt om yttrandefrihet i stort. Vi förvägrar inte Nya Tider att ges ut och har inga åsikter om huruvida de ska få presstöd. Det vi har att ta ställning till är om de ska medverka på Bokmässan eller inte.

Nya Tider har nu hamnat i något av en martyrställning. Har ni agerat på ett lyckat sätt i den här frågan?
– Det är alltid lätt att vara efterklok och jag lämnar till andra att recensera vilka konsekvenser det här får. Men vi ska som sagt hålla en programpunkt på Bokmässan där vårt agerande blir föremål för diskussion.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.