Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter Resumés intervju: Aftonbladet bryter samarbetet med Staffan Heimerson

Publicerad: 28 november 2017, 15:16

Foto: Montage: Andreas Elgstrand

UPPDATERAD. Aftonbladet väljer att avsluta samarbetet med krönikören Staffan Heimerson efter hans uttalanden i en intervju med Resumé. – Jag försöker smälta beskedet men min association till 50 Shades of Grey anser jag fortfarande vara mycket tankevärd, berättar han för Resumé.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénAftonbladetStaffan Heimerson

Under gårdagen publicerade Aftonbladet krönikan "Metoo en häxjakt med drag av Stalins utrensningar" av skribenten Staffan Heimerson. Texten inleddes med en röd varningstext som underströk att åsikterna i krönikan var skribentens och inte Aftonbladets.

Heimerson fick efter publiceringen kraftig kritik i sociala medier för sina jämförelser av metoo med häxbränningar och Josef Stalins utrensningar av oliktänkande i Sovjetunionen.

I förmiddags svarade Staffan Heimerson på kritiken i en intervju med Resumé.

– För att vara återhållsam tycker jag att krönikan är briljant journalistik. Skulle jag vara redaktör på Aftonbladet skulle jag säga "Så här ska en krönika skrivas om man redigt vill göra gällande hur en relativt gammal man tror det här kommer att utvecklas". De exempel jag använde som metaforer hade i en annan kultursfär renderat i att jag blivit inkallad till redaktören och fått höra att jag är för begåvad för det här jobbet, berättade han.

Heimerson berättade även att all den negativa kritik han fått för texten kommit från kvinnor.

– Många av de kvinnor som hört av sig har författat novelliknande skildringar av sina erfarenheter. Det får mig att undra, med all respekt, har de här kvinnorna förläst sig på boken 50 Shades of Grey? De använder #metoo som en invändning för att skriva sjaskig pornografi. Och de lyckas.

Nu väljer Aftonbladet att bryta samarbetet med Heimerson, som till och från skrivit i tidningen sedan 1963.

– Vi har högt i tak för våra fristående kolumnister och det ska vi ha. Därför publicerade jag kolumnen av Staffan Heimerson i måndags, trots att jag absolut inte personligen håller med honom i det han skriver, säger Sofia Olsson Olsén, Aftonbladets publisher till den egna tidningen.

Samarbetet avslutas alltså inte på grund av Heimersons krönika utan de uttalanden han gjort tidigare idag.

– Det som Staffan Heimerson nu ger uttryck för i en intervju med branschtidningen Resumé är enligt min mening att gå över gränsen. Den kvinnosyn han ger uttryck för där är inte förenlig med våra grundvärderingar – alla människors lika värde och alla människors lika rätt. Att vi ska ha respekt för våra medmänniskor, säger Sofia Olsson Olsén.

Staffan Heimerson berättar att han just nu försöker smälta beskedet.

– Jag överöses med mejl om att jag fallit offer för folkdomstolen. Aftonbladet är inte den tidning jag kom till 1963. Min fru blev lättad över beskedet och sa att hon nu äntligen kan få lite mer hjälp i trädgården. Avlastningen av arbetsbörda innebär också att jag både får tid till att skriva en bok och resa till Patagonien, berättar han.

Hur ser du på dina uttalanden? Ska kvinnliga medarbetare behöva acceptera en jargong där fulla män uttrycker att de vill ha sex med dem?

Min association till 50 Shades of Grey anser jag fortfarande vara mycket tankeväckande men det jag sa om personalfester var alldeles för lättvindigt.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.