fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter satsningen på räckvidd – GP börjar med betalvägg

Publicerad: 22 november 2017, 09:42

Nu börjar Göteborgs-Posten låsa in material på sajten. Dessutom utökar de sin lokal- och ekonomibevakning.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenChristofer Ahlqvist

FT

Fredrik Thambert


Redan tidigt i våras när Göteborgs-Posten fick ny ledning presenterade de planer om att börja ta betalt för innehåll på sajten. I dag lanseras det digitala abonnemanget som kostar 99 kronor per månad.

GP kommer även fortsättningsvis att ha gratis artiklar, men det lokala och mer fördjupande materialet kommer att ligga bakom betalväggen.
– För att kunna fortsätta att leverera bra lokal journalistik måste vi ta betalt. Den kostar pengar att producera, då går det inte att ge bort den gratis, säger chefredaktören Christofer Ahlqvist till den egna sajten.

Tidigare satsade tidningen hårt på att bygga digital räckvidd genom att lägga stora resurser på breaking news, politik och utrikesbevakning. Den förre onlinechefen Markus Hankins sågade planerna på inlåst material i en intervju i Resumés magasin tidigare i år.
– Jag tror inte riktigt på den strategin utan ser en risk att GP blir mindre än vad de behöver vara. Både sett till personal och räckvidd. Risken är att de blir för lokala och inte levererar det som unga digitala läsare är intresserade av. Det sa jag redan när kursändringen blev känd, sa Hankins till Resumé.

Christofer Ahlqvist har, inte helt oväntat, en annan bild av vad som måste göras.
– Det är såklart viktigt att nå många läsare. Men vi måste ha intäkter, annars kommer vi till slut inte att nå någon alls, säger han till GP.

Utöver betalväggen satsar på GP ekonomibevakning som får en utbyggd del i papperstidningen och en tydligare profil på webben. En annan satsning är "Göteborgiana" som förmedlar berättelser om stadens utveckling genom historiska stadsmiljöbilder.
– Det känns extra kul att kunna presentera vår utökade ekonomibevakning om näringslivet i Västsverige som är ett direkt svar på läsarnas önskemål, säger Christofer Ahlqvist i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev