Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter skandalen – TV4 tar bort alla program med Martin Timell ur tablån

Publicerad: 20 oktober 2017, 11:34

Foto: TV4

Efter skandalen där programledaren Martin Timell anklagas för att ha sexuellt ofredat en kvinnlig medarbetare och spritt omfattande trakasserier på redaktionen plockar TV4 nu bort "Äntligen Hemma" ur tablån.


Ämnen i artikeln:

Martin TimellÄntligen HemmaTV4

Expressen gick igår ut och berättade att TV4:s programledare och profil Martin Timell sexuellt ofredat en kvinnlig medarbetare och trakasserat många av den övriga produktionspersonalen. Det sexuella ofredandet ska ha skett i en badtunna under en personalfest där Timell förgrep sig på kvinnan. Trakasserierna ska ha pågått under många år.

– Vi gör just nu vårt bästa för att sortera bland dessa uppgifter och skapa oss en korrekt bild av händelserna, men vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare, säger TV4:s vd Casten Almqvist till Aftonbladet.

Även jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) har kritiserat mediebolagens ledningar för hanteringen av Timell och fallet med Aftonbladet-medarbetaren som anklagats för våldtäkt.

– Jag tycker det är dåligt ledarskap, dåligt chefsskap. De lagar vi har gäller för alla arbetsplatser, även mediaföretag. När en händelse sker och man får kunskap som arbetsgivare ska man ta tag i det då, berättar hon för TV4-nyheterna.

Kvinnan som antastades menar att hon fick höjd lön i utbyte mot att hon inte gick ut med händelsen.

Nu väljer TV4 att plocka bort alla program där Timell medverkar ur tablån. Bortplockningen kan enligt Anna Hjalmarsson, vd på mediebyrån Zenit, att bli kostsamt för kanalen då de måste ersätta Äntligen Hemma med ett annat program som kan fylla skorna.

Mediebyrån Dentsu Aegis chef Johan Aleman berättar för Expressen att programmet varje avsnitt drar in mellan 1,5 till 2 miljoner kronor i reklamintäkter. På en säsong räknar han med att TV4 får in mellan 18 till 24 miljoner i reklamintäkter. Till det tillkommer även sponsorsamarbeten och integrerade produktlösningar.

Programmet har länge varit ett av TV4:s mest populära och i tisdags lockade säsongspremiären 374 000 tittare.

Under utredningen har TV4 valt att ta Martin Timell ur tjänst. Timell har tre år kvar på sitt kontrakt med kanalen, där han även programleder "Deal or no deal" och "Fuskbyggarna".

Enligt pr-byrån Agencys vd Niclas Lövkvist kommer anklagelserna göra det svårt för TV4 att locka sponsorer till framtida säsonger av "Äntligen Hemma".

– Ur ett varumärkesperspektiv är det ju sällsynt obegåvat att låta sig associeras med ett varumärke som just nu står för allt det målgruppen inte tycker om, och det är just det Martin Timell gör just nu, berättar han för Expressen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.