Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter skandalerna: MP:s nya riktlinjer för mediekontakter

Publicerad: 21 april 2016, 13:17

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin i blåsväder.

Foto: Pressbild.

Miljöpartiet har det tufft. Skandalerna har avlöst varandra – och nu har partiet tagit fram en krisplan för att hantera situationen.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietKrishantering

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner har tillsammans med partiledningen tagit fram krisplanen. Till Aftonbladet säger han:

– Människor tvivlar på vilket parti vi är, om vi står upp fullt ut för demokratin, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Det är frågor som för oss är väldigt centrala och för många av oss själva orsaken till att man är engagerad.

LÄS MER: Nästa MP-skandal: Försökte tysta SVT

Efter att partiets pressekreterare har försökt påverka SVT:s arbete handlar en av punkterna att inte lägga sig i medias arbete.

LÄS MER: Efter kritiserade uttalandet: Munkavle på Kaplans pressekreterare

Krisbrevet går ut till samtliga medlemmar under dagen och innehåller fem punkter. Den fjärde punkten lyder:

"Ett parti ska inte skylla på, eller recensera, medier. Alltför många miljöpartister har de senaste dagarna uttryckt kritik mot de pågående granskningarna av partiets företrädare och ifrågasatt "orättfärdiga" frågor. VI ska bli, och kommer även fortsätntningsvis att bli, granskade. Vi kommer inte alltid till fullo känna igen oss i den bild som tecknas av oss, men i ett fritt demokratiskt samhälle ska medierna kunna verka fritt. Media behöver hämta sitt förtroende från hela samhället och utsättas för granskning. Att granska medias nyhetsvärdering utifrån antirasistiska verktyg är viktigt – men det är inte ett partis uppgift. Vår uppgift är att på ett tydligt och öppet sätt förklara och stå upp för vår politik och våra värderingar och därför svara på de frågor som ställs. Vi ska aldrig köpslå med medier för att försöka påverka vad de väljer att granska".

LÄS MER: MP stänger av presskontakt som försökte påverka SVT

Miljöpartiets krisvecka - detta har hänt:

- Att partiet skakats i dess grundvalar startade med avslöjandet om att bostadsminister Mehmet Kaplan ätit middag med representanter för den högerextrema organisationen Grå Vargarna. Det ledde till att han i måndags fick avgå från sin post.
- Efter händelsen kallade språkröret och vice statsminister Åsa Romson terrorattackerna mot World Trade Center i New York för "olyckor".
- Det följdes av att Yasri Kahn, som är kandidat till partistyrelsen, vägrar ta en kvinnlig tv-reporter i hand. Strax därpå meddelar han att han lämnar politiken.
- Under onsdagen gick SVT ut med att Miljöpartiets presskontakt Magnus Johansson försökte påverka Aktuellts till att inte ta upp kritiken mot Kaplan. Han stängdes av under torsdagen.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietKrishantering

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.