Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter skrotningen: "Vi kommer göra mer bildjournalistik 2015"

Publicerad: 27 november 2014, 08:17

Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen.

Foto: Jonas Eltes.

När fackförhandlingarna är avslutade på Expressen står det klart att alla fasta tjänster från kvällstidningens bildredaktion försvinner. Nu kommenterar chefredaktören Thomas Mattsson nedskärningarna. "Vi kommer ju, antar jag, totalt sett göra mer bildjournalistik 2015 än i år", skriver han i ett mejl till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Olle ForsThomas MattssonExpressen

I oktober stod det klart att 62,5 tjänster skulle försvinna från Expressen efter ett sparpaket. I går rapporterade Resumé om att fackförhandlingarna är avslutade och att det nu står klart att bildredaktionen tappar alla fast anställda.

Åtta ur personalen tvingas lämna sina tjänster, medan många andra har valt att sluta självmant.

I  ett internt mejl som Expressen fackklubbsordförande Olle Fors skickat  till personalen och som Resumé tagit del av, står det att klubben  slagits mycket hårt för att rädda medarbetarnas anställningar, men att  arbetsgivaren vägrat.

"Expressen är amputerad, halva hjärtat är kapat", står det bland annat i mejlet.

Thomas Mattsson svarar på Resumés frågor i ett mejl:

Hur tycker du att förhandlingarna har gått?
"Det är alltid smärtsamt att förhandla om en minskad organisation, det  handlar ju om ambitiösa medarbetare som bidrar till att Expressen är ett  stabilt lönsamt medieföretag som dessutom ökar publiken och samtidigt  prisnomineras för sin journalistik. Och att då, samtidigt som vi  lanserar nya sajter och appar, tvingas till detta är tråkigt men tyvärr  en konsekvens av den medieutvecklingen som påverkar alla redaktioner."

Hur ser fördelningen ut på de åtta tjänster där de anställda tvingas gå?
"Det handlar om olika tjänster som inte finns kvar i den nya  organisationen, men de personer som påverkats av detta har stor  erfarenhet och kommer förhoppningsvis att ges chansen på andra medier  och där bidra med sina Expressen-kunskaper. Nu är förhandlingarna här  klara, men vi kommer fortlöpande att utvärdera den nya organisationen  och ta intryck av synpunkter från facket och enskilda medarbetare. Jag  påstår inte att jag vet exakt hur framtiden kommer att te sig och det  gör ju ingen annan heller."

Hur ser förutsättningarna ut för de som tvingas gå?
"Det varierar från person till person. Facket har bidragit med  konstruktiv kritik, och nu kommer vi fortsätta att analysera de förslag  och farhågor som förts fram. Det är också en alldeles egen process att  försöka tillgodose schemaönskemål i en ny organisation, och det arbetet  tar väl egentligen aldrig slut?"

Hur ska ni hantera att ni från årsskiftet inte längre har en bildredaktion?
"Vi kommer att ha en bildredaktion, men inte några fastanställda  fotografer. På Expressen TV finns egna medarbetare som producerar mycket  bildjournalistik, men också där - liksom på webben och i tidningen -  arbetar vi redan med duktiga frilansfotografer. Redan 2001-2002 togs  inriktningsbeslutet att jobba mer med frilansare, men man ska ju inte  blanda frågan om anställningsform med den om innehållet. Vi kommer ju,  antar jag, totalt sett göra mer bildjournalistik 2015 än i år men vi  kommer göra det på lite annat sätt än nu."

Resumé ställde även  frågan: "Expressen lär direktanställa några Mariebergare – hur motiveras  det med tanke på de åtta som tvingas gå?", vilken Thomas Mattson inte  ville kommentera, utan bad om att få återkomma inom de närmaste dagarna  med svar.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.