Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter sparpaketet: Expressen anställer "tiotals"

Publicerad: 28 november 2014, 11:32

Thomas Mattsson.

Tidigt i höstas stod det klart att Expressen skulle dra ner på 62,5 tjänster. När fackförhandlingarna blev färdiga kom beskedet att åtta medarbetare sägs upp, medan andra nappat på avgångsvederlag. Nu fastanställer Expressen från Marieberg Media. – Det handlar om tiotals tjänster, skriver Thomas Mattsson till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressenMarieberg Media

Det var i oktober det blev känt att tjänsterna försvinner från Expressen. När fackförhandlingarna tidigare i veckan var avslutade stod det klart att åtta fastanställda tvingas lämna tidningen, vilket inkluderar alla fastanställda fotografer.

Anställningarna beror dels på att organisationen från årsskiftet är färdigförhandlad, dels på att Expressen följt debatten om anställningsformer, enligt Thomas Mattsson.

De "tiotals" medarbetare som Expressen planerar att fastanställa har sedan tidigare arbetat för Expressen via bemanningsföretaget Marieberg Media.

"Jag har respekt för kritiken från Journalistförbundet, och vi har tagit intryck av den. Inte minst Expressens fackklubb och ordföranden Olle Fors har engagerat drivit den här frågan, och det är förstås viktigt att vi i redaktionsledningen ställer oss frågan: är vi rätt bemannade? Nu, när organisationsförhandlingen är klar, kan vi erbjuda tiotals ambitiösa medarbetare fast jobb och det känns bra", skriver Thomas Mattsson i ett mejl till Resumé och fortsätter:

"Det är förståeligt om någon undrar över hur det kommer sig att ett företag som minskar sin personal samtidigt rekryterar nytt? Jag ser också den pedagogiska utmaningen i att förklara att det handlar om helt olika tjänster, att de duktiga medarbetare som tyvärr tvingas sluta har andra erfarenheter än dem som anställs nu. Det känns förstås inte bra för någon här att vi, på grund av omställningen i branschen, måste skiljas från kollegor men så ser tyvärr förutsättningarna ut".

Tjänster som kommer tillsättas är reportrar, redigerare, webbredaktörer och chefer.

"Vi genomför som bekant just nu ett omfattande sparpaket, men jag har på stormöten varit tydlig med att Expressen inte infört något anställningsstopp och att vi kommer att fortsätta att rekrytera nyckelkompetens och bemanna den kommande organisationen med bland annat tidigare bemanningsmedarbetare", skriver Mattsson.

Expressens fackklubbsordförande Olle Fors är nöjd.

– Efter sparkraven kan det här låta konstigt, men det är det inte. Vi har slagits i flera år för att bemanningsanställda ska få fast anställning på tidningen, för att få lika villkor som alla andra. Men det är fortfarande alldeles för många inhyrda från Marieberg som jobbat på Expressen i 4-5 års tid, säger han.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.