Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter sparpaketet – Så blir SvD:s nya redaktion

Publicerad: 13 december 2012, 07:56

I Svenska Dagbladets nya organisation rymmer större enheter, mer digital kraft och full integration mellan kanalerna. I tidningen blir bland annat Therese Larsson SvD:s utrikesanalytiker, Magnus Gylje redaktör för ett nytt kulturmagasin och Josef el Mahdi utrikesredaktör.


Ämnen i artikeln:

SvD

Efter månader av svarta rubriker kring besparingarna på Svenska Dagbladet presenterar tidningen förändringar på redaktionsgolvet. Man ska öka den digitala satsningen och ha mer integration mellan kanalerna.

– Vi rustar för att möta de nya läsvanorna både digitalt och på papper. Vi kommer under 2013 att rekrytera till ett antal nya digitala tjänster, säger chefredaktör Lena K Samuelsson.

SvD:s redaktion byggs i fyra större enheter: en sammanhållen nyhetsredaktion med inrikes och utland, en näringslivsredaktion, en kulturredaktion med Idagsidan inkluderad och en presentationsavdelning för redigering och grafik.

Dessutom ett antal mindre enheter som foto, feature, ledare och Brännpunkt.
– Vi lanserar en omgjord tidning en bit in på nästa år. Vi kommer också att släppa en ny mobilsajt och produktutveckla våra övriga sajter. Det är för detta vår nya organisation är anpassad, säger Lena K Samuelsson.

SvD ska under 2013 rekrytera till ett antal nya digitala tjänster.
– För att möta våra läsares behov av SvD i olika kanaler behöver vi lägga mer kraft digitalt. Vi utökar därför med bland annat mobilredaktörer, webbredaktörer, utvecklare och databaskompetens, säger Lena K Samuelsson.

SvD inleder under våren ett strategiskt samarbete med TT, som kommer att producera SvD:s sportsidor.
– Det avtal vi nu undertecknat med SvD är på många sätt unikt. Det är första gången vi har ingått ett så här omfattande samarbete inom sport och nyheter. Vi ska leverera en skräddarsydd journalistik med exklusivitet för SvD och vi kommer att ha speciellt avdelad personal för denna uppgift. Vi ska göra kvalificerad sportjournalistik för SvD:s läsare och jag är övertygad om att den kommer att uppskattas, säger Jonas Eriksson, vd och chefredaktör på TT.

För SvD är det naturligtvis viktigt att ha en egen röst inom sportjournalistiken och ny sportkrönikör på SvD blir Anders Lindblad, som kommer att medverka i alla kanaler.

– Jag är mycket nöjd med att Anders blir vår sportkrönikör. Och jag är glad för samarbetet med TT, som står för kvalitet och kompetens. Det känns bra att vi nu inleder ett långsiktigt samarbete, säger Lena K Samuelsson.

SvD:s nya redaktion omfattar 147 tjänster och organisationen införs gradvis under våren.

Här är några av de övriga nyckelpersonerna som får viktiga roller i den nya organisationen:

Therese Larsson, reporter, får en ny roll som SvD:s utrikesanalytiker, med särskilt fokus på Europa. Hon kommer också att driva en blogg, Larssons Europa.

Magnus Gylje blir redaktör för ett nytt kultur- och samtidsmagasin på söndagar. Kulturredaktionen förstärks också digitalt med två webbredaktörer, Anders Haraldson och David Stillberg. Agneta Lagercrantz blir reportageredaktör. Anna Ångström blir kritikredaktör.

Malin Bonde blir bildredaktör för SvD:s webb-tv och digitala kanaler och kommer att utveckla rörlig bild för svd.se och nliv.se.

Josef el Mahdi blir utrikesredaktör. Niklas Kierkegaard går till en tjänst som redaktionell projektledare med ansvar för SvD:s beställarorganisation och särskilda satsningar.

Nya chefsjobb har bland andra Anna Careborg, biträdande chef nyhetsredaktionen, Martin Sanderson, chef för presentationsavdelningen och Linda Häggström biträdande chef på samma avdelning.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SvD

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.