Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter SR-kritiken: Förlaget backar inte kring Hanne Kjöller

Publicerad: 2 oktober 2013, 13:44

I ett brev på sin hemsida ger Brombergs Förlag sitt slutgiltiga svar på kritiken angående Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn”. Det blir inga flera rättelser trots att både Janne Josefsson och flera SR-medarbetare anser sig ha hittat nya faktafel i boken. I Hanne Kjöllers svar till SR-medarbetarna framgår bland annat att hon beklagar en formulering angående den prisbelönta dokumentären ”Den fastspända flickan.”


Ämnen i artikeln:

Dorotea BrombergJanne JosefssonEn halv sanning är också en lögnBrombergs FörlagDaniel VelascoHanne Kjöller

Resumé har i omgångar berättat hur DN:s ledarskribent Hanne Kjöller anklagats för faktafel i sin bok ”En halv sanning är också en lögn”.

Förlagets besked är dock att det inte blir några ytterligare rättelselappar.
–  Vi har granskat de fel som SR påstår att boken innehåller, men vi har  inte kunnat hitta några grova fel, utan det handlar mest om tolkningar  och olika syn på frågor som har tagits upp, säger Dorotea Bromberg, vd  på Brombergs Förlag.

Förlaget har redan fått lägga in en rättelselapp  kring krögaren Erik Videgård, som inte hade en bostadsrätt att sälja  utan en hyresrätt, men några fler rättelselappar eller en indragning av  boken det alltså inte tal om trots att flera SR-medarbetare anser sig ha  hittat fler faktafel i boken –

Daniel Velasco, som ligger bakom  dokumentären den ”Den fastspända flickan” ansåg sig ha hittat inte  mindre än fem fel i boken.

Han vände sig bland annat emot påståendet att Nora har diagnosen emotionellt instabil.
”Du  har vad jag vet aldrig träffat Nora, men du tror dig alltså veta vilken  diagnos hon har baserat på en gissning. Och så använder du denna  gissning för att visa på att jag har mörkat diagnosen.”, skrev han i  brevet.

Hanne Kjöller besvarar nu kritiken på följande sätt.
”Jag  ifrågasätter eller överprövar ingen av Noras diagnoser. Men det finns en  mening respektive ett ord där jag i efterhand ser att formuleringen  kunde varit bättre…Den korrekta diagnosen syftade på det tidigare  resonemanget kring begreppet självskadande respektive självstympande,  som alltså inte är diagnoser utan beskrivningar. Jag beklagar om min  formulering uppfattats på ett annat sätt än avsett.”

Dorotea Bromberg ger Hanne Kjöller eldunderstöd och ser ingen anledning att komma med ytterligare korrigeringar av boken.

”Eftersom  jag förstod att det som Hanne Kjöller skrivit kunde vara  kontroversiellt, konsulterade förlaget inför utgivningen den expertis  som vi ansåg vi vara nödvändig. Vi inhämtade därför extern  journalistisk, juridisk och medicinsk bedömning av innehållet i boken.”

Dorotea  Bromberg uppger också att förlaget har gjort den ”gängse redaktionella  genomgång” som man alltid gör med de böcker som ges ut.

”Det faktafel  som vi kunnat konstatera och som vi självfallet beklagar har vi, efter  överenskommelse med Hanne Kjöller och med den som felet berör, rättat  genom ett särskilt meddelande som medföljer boken.”, skriver hon

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.