Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter Teliakritiken: Regeringen bjuder in mediecheferna

Publicerad: 4 maj 2016, 05:41

Foto: Wikimedia Commons/Telia

Regeringen bjuder in mediecheferna till samtal om nätneutralitet, presidentkandidat Ted Cruz anklagar Fox News för att stötta Donald Trump och 3 tar bort reklamfilm med Måns Zelmerlöw efter kritik.


Ämnen i artikeln:

AdblockEurovision Song ContestFox NewsMåns ZelmerlöwTreDonald Trump

Efter Teliakritiken: regeringen bjuder in media
Resumé har vid flera tillfällen rapporterat om Telias kampanj där man erbjuder fri surf i sociala medier till kunderna. Under tisdagen fick kritiken om brist på nätneutralitet i kampanjen nytt liv, då 27 svenska publicister gick samman och uppmanade regeringen att förtydliga regelverket kring nätneutraliteten. Under dagen försvarade sig Telia i flera medier, bland annat Resumé, men de fick kritik för att spela dumma av Di Digitals redaktionschef Daniel Goldberg och uppmanades att backa av Breakits krönikör Emanuel Karlsten.
Nu bjuder näringsminister Mikael Damberg in till möte med de mediechefer som protesterat till kampanjen, skriver Omni och hänvisar till SVT.
– Sedan tre dagar tillbaka har vi en ny lagstiftning kring nätneutralitet. Det finns nu en öppen diskussion om hur ska den här lagstiftningen tolkas. Men gränsdragningen för nätneutralitet måste Post- och telestyrelsen avgöra, säger han.
Kampanjen har anmälts till just Post- och telestyrelsen 300 gånger.

Ted Cruz efter avhoppet: ”Fox News chefer stöttar Donald Trump”
Efter nattens förlust i Indiana valde presidentkandidaten Ted Cruz att hoppa av primärvalskampanjen, vilket ser ut att betyda att Donald Trumps blir republikanernas presidentkandidat.
Samtidigt som Ted Cruz aviserade sitt avhopp valde han att rikta hård kritik mot Fox News verkställande chef Roger Ailes and ägare Rupert Murdoch, som han menar har förvandlat Fox News till ”Donald Trump network”, skriver Cnn. De har enligt honom valt sida och helt sonika ställt sig bakom Trump. Enligt Adweek visade inte heller Fox News inslaget.
En talesperson för Fox News, Greta Van Susteren, skriver dock på sin blogg att Ted Cruz i själva verket fått flera intervjuförfrågningar från kanalen, men avböjt.

Måns Zelmerlöw i reklamfilm trots SVT-regler– nu tas den bort
Man får inte syssla med kommersiella sammanhang samtidigt som man är med i SVT-program, enligt Public Service-reglerna. Trots det har Måns Zelmerlöw, som ska programleda Eurovision song contest, varit med i en reklam med mobiloperatören 3, rapporterar SVT. 3 hävdade först att de har rätt att använda filmen och ville inte ta ner den, men efter påtryckningar ska den nu tas bort, enligt Aftonbladet.

...Och Eurovision kostar Stockholm 100 miljoner
Stockholms stad lägger hela 100 miljoner kronor på Eurovision song contest, skriver Sveriges Radio. Det är fyra gånger så mycket pengar som Malmö använde när de arrangerade tävlingen. Bland annat används pengarna till att pryda Götgatans väg fram till Globen med mängder flaggor, festplatser vid Slottet och renovering av arenan. I övrigt hemlighetshålls det hur pengarna används.

Wall Strees Journal uppmanar läsare att slå av Adblock
Debatten om Adblock fortsätter. I Sverige har den pågått länge och nyligen uppmanade Nyheter24:s grundare Douglas Roos mediehusen att "stämma skiten" ur bolagen bakom adblockers. Metoderna har varit många och variationsrika för hur man ska stoppa annonsblockerarna: brittiska tidniongarna The Telegraph och Birmingham Daily har stoppat användare som har programmet aktiverat, och Dagens Industri har haft en pop-up som uppmanat läsarna att avaktivera adblock. Nu gör amerikanska The Wall Street Journal likadant som den svenska näringslivstidningen och uppmanar till att stänga av adblockers när man kommer in på sajten, eller att börja prenumerera, skriver Digiday.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.