Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter terrorattacken: Nu är Leif GW Persson överallt

Publicerad: 26 april 2017, 13:14

Leif GW Persson, en medievan akademiker.

Mediernas intresse för Leif GW Persson har skjutit i höjden efter terrordådet på Drottninggatan. Det visar Resumés kartläggning.


Ämnen i artikeln:

Leif GW PerssonDagspressExpressen

Den som läser Expressens papperstidning är sedan tidigare väl bekant med Leif GW Persson. Under helgerna är han kolumnist i tidningen och figurerar på förstasidan. Nu har exponeringen av kriminologiprofessorn nått nya nivåer. Under tio av de 20 senaste dagarna finns Leif GW Persson på Expressens etta. Med i beräkningen måste man då ha att han sedan i måndags blivit en del av kvällstidningens webb-tv-format "Brottscentralen".

Expressens intresse för Leif GW Persson illustrerar hans ökade attraktionskraft i svensk offentlighet de senaste veckorna. För om Leif GW Persson var stor i spalterna innan terrorattacken på Drottninggatan är han enorm nu. Under perioden 21 mars till den 6 april hade författaren, kriminologen och mediepersonligheten 177 träffar i databasen Retrievers artikelsök, färre än författarkollegan Camilla Läckberg (191). De senaste veckorna har vi sett kvällstidningarna, i synnerhet Expressen, använda GW i en allt högre frekvens. Under de 17 dagar som följde terrordådet i Stockholm (8 - 24 april) ger hans namn 672 träffar på Retriever. En ökning med omkring 380 procent.

Den största ökningen står Expressen och dess editioner i Syd- och Västsverige Kvällsposten och GT. På konkurrenten Aftonbladet har inte tendensen varit lika nämnvärd när Resumé tittar över antalet omnämnanden de 17 dagarna före jämfört med efter den tragiska händelsen i centrala Stockholm.

Då får man ha med i beräkningen att kriminologprofessorn även är aktuell i TV4-serien "GW:s mord" och därmed kanske mer angelägen att ställa upp i intervjuer.

Personer

170321-170406

170408-170424

Leif GW Persson

177

672

Camilla Läckberg

191

341

Samir Badran

166

194

Anna Kinberg Batra

1892

1060

Stefan Löfven

4458

3671

PRINT

170321-170406

170408-170424

Expressen

9

34

Kvällsposten

6

27

GT

6

26

Aftonbladet

8

5

WEBB

Expressen

29

10

Nyheter 24

12

0

Aftonbladet

6

6

KÄLLA: Retriever

Marina Ghersetti är docent på JMG vid Göteborgs universitet med medier under kriser som ett av forskningsfälten. Hon är övertygad om varför intresset för Leif GW Persson har skjutit i höjden.

– Att det blir fokus på enskilda röster i samband med sådana här händelser är ganska vanligt förekommande. Återkommande expert kan man bli främst av två olika anledningar; att man är kunnig och att man vet hur medier fungerar. Gärna att man kan dra en oneliner. Leif GW Persson uppfyller definitivt båda kriterierna, säger hon till Resumé.

– Tidigare var det fler kriminologer som man intervjuade som experter, men jag upplever att Jerzy Sarnecki med flera, inte syns lika ofta längre. Då har platsen för Leif GW Persson blivit större. Man vet att han ställer upp, uttalar sig begripligt och är inte så krånglig som många akademiker kan vara.

Finns det något problematiskt med fenomenet?
– Det skulle vara att andra inte blir sedda som också är kunniga på området och har andra perspektiv att tillföra. I det här fallet så har han bevisligen en stor kunskap inom området. Han är också en mediekändis, utöver att vara professor.

Flera nyhetssajter hade redkordstarka siffror under dagarna kring terrorattacken. Hur mycket tror du det handlar om att han drar trafik?
– Det vågar jag inte uttala mig om. Däremot är det så att vi konsumerar medier i en högre utsträckning när något sådant här inträffar. Konsumtionen fördjupas och breddas eftersom vi vill ha information under oroliga omständigheter.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.