Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter "Trolljägarna" – Schultz blir SvD-kommentator

Publicerad: 8 september 2014, 10:15

Mårten Schultz.

Foto: Malin Hoelstad.

Mårten Schultz är professor i civilrätt och lärare vid Stockholms universitet. Han blir SvD:s nye kommentator i juridikfrågor. Mårten Schultz har nyligen medverkat i Robert Aschbergs uppmärksammade TV3-program "Trolljägarna" där man jagade näthatare.


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénTrolljägarnaRobert AschbergSvDMårten Schultz

– Jag vill vara juridikläraren för svenska folket, snarare än experten. När jag gjorde tingstjänstgöring i norra Värmland kom Sunnenytts reporter varje morgon och läste igenom alla handlingar. Den typen av juridisk bevakning finns inte längre i Sverige på nationell nivå, säger Mårten Schulz i en kommentar.

Han ska inte bara skriva kommentarer, utan även chatta med läsare och tipsa de olika redaktionerna.

Mårten Schultz är också extra intresserad av yttrandefrihet och integritet i den digitala världen – han sågs nyligen i Robert Aschbergs program Trolljägarna där man avslöjade näthatare.

– Vi vet sedan lång tid tillbaka att vi har en läsekrets, såväl digitalt som i tidningen, som är intresserad av juridiska frågor satta i ett sammanhang och i en nyhetskontext. Det gäller inom såväl den traditionella nyhetsjournalistiken som inom näringsliv, säger SvD:s chefredaktör Fredric Karén i en kommentar.

Mårten Schultz driver vid sidan av sin forskning bland annat Institutet för Juridik och Internet och sitter också som expert i två statliga utredningar.

Mårten Schultz menar att domstolarna ofta kommer för lätt undan och ska bland annat hålla koll på beslut i Högsta domstolen och Europadomstolen.

- Att de flesta svenskar inte kan nämna en enda domare i Högsta domstolen när vi har ett läge där HD väldigt tydligt utvecklar juridiken och har tagit sig större friheter är intressant, säger han i en kommentar.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.