Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter Trumps förbud: Ehsan Fadakar släpps inte in i USA

Publicerad: 30 januari 2017, 13:39

Ehsan Fadakar

Foto: Lotte Fernvall

Donald Trumps kritiserade regler gör att Schibsteds globala chef för relationen med Facebook missar viktiga möten och festivalen SXSW. Orsak: Ehsan Fadakar är född i Iran.


Ämnen i artikeln:

USAEhsan FadakarAftonbladetSchibstedDonald Trump

I fredags förra veckan stod det klart att Ehsan Fadakar får globalt ansvar för Schibsteds relationer med Facebook, men den första tiden på posten kan bli logistiskt kämpig. I dagarma har stora folkmassor världen över visat missnöje mot Donald Trumps förbud för människor från sju länder, däribland Iran, att släppas in i landet. I går skrev Ehsan Fadakar, som är född i Iran och kom till Sverige för 28 år sedan om den nya situationen.

"Jag är enligt Iran fortfarande en medborgare - även om jag vill det eller ej. Och därmed är mitt svenska medborgarskap inte som ditt svenska medborgarskap i USA:s ögon. USA gör nu skillnad på svenskar och svenskar.", skriver Ehsan Fadakar i Aftonbladet.

Ehsan Fadakar poängterar att han upplevde den negativa särbehandlingen av honom i USA även under Barack Obamas tid som president, men att läget nu kommer att förvärras för honom och andra personer som har medborgarskap i länderna som Donald Trump pekar ut:

"Att behöva förklara för sin unge att de inte längre är som alla andra måste vara oerhört plågsamt. Vem vet om det här är början eller slutet. Det jag däremot vet är att Trumps agerande kommer att applåderas och utnyttjas av ett svenskt parti. Det här är deras drömvärld".

Nu står det klart att Ehsan Fadakar inte får resa till USA under tid framöver. Så här skrev han på Facebook i dag:

– Jag ska göra mitt jobb. Fysiska möten är i vissa fall bättre, men inte alltid nödvändigt. Det löser sig, säger Ehsan Fadakar till Resumé och fortsätter:

– Vill USA inte att jag ska lägga pengar på resor, hotell och mat i Austin så kan jag göra det i Mexiko, bara några timmar bort.

Hur påverkar förbudet din roll på Schibsted?
– Min roll på Schibsted kommer inte påverkas av det här, det där löser sig. Däremot vore det allvarligt om journalister ska behöva visa upp innehållet i sina mobiler och datorer vid inresa till USA. Det är ett direkt hot mot källskyddet.

Hur mycket hinder har du stött på de senaste åren på grund av din bakgrund?
–  Inte särskilt mycket hinder, men i stort sett alltid ett förhörsrum, ibland i en timme ibland i flera.

Förutom allt praktiskt strul hur påverkar det dig som människa att stöta på den här typen av motstånd som du gjort under dina resor till USA?
– Ja, det klart att det påverkar. Men det är inte synd om mig, jag har inte familj i USA, det är mer tragiskt när barn måste se sina föräldrar dras in till rum och grillas i flera timmar för att de råkar vara födda i ett land som Trump inte har gjort affärer med.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.