Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter TV4-bråket: Lennart Ekdal öppnar för SVT

Publicerad: 29 januari 2013, 10:59

Foto: Jonas Eltes. Carina Jäderström.

Lennart Ekdal slutar som programledare för TV4:s granskningsprogram Kalla Fakta och ersätts av Lena Sundström. Han utesluter inte att han lämnar TV4 helt och hållet: – Jag måste ha ett gensvar, ett förtroende och chefer som visar mod. Så det är rätt troligt att jag slutar på TV4, säger han.

Ämnen i artikeln:

Göran EllungNyhetsbolagetLennart Ekdal

KB

Karl-Johan Byttner


Resumé har i omgångar berättat om konflikten mellan Kalla Faktas  programledare Lennart Ekdal och Nyhetsbolagets ledning. Nu står det  alltså klart att han väljer att lämna Kalla Fakta:
– Ja, jag lämnar och det är vår konflikt kring kanalens publicistiska ambitioner som ligger bakom beslutet, säger Lennart Ekdal.

Han  har under hösten lett ett debattprogram kopplat till granskningar i  Kalla Fakta-studion, men det dröjde inte länge förrän Nyhetsbolagets  ledning med dess vd Göran Ellung i spetsen ville flytta debattprogrammet  till söndagar i och med att Kalla Fakta skulle flyttas till söndagar.

Nyhetsbolaget har också krävt att Lennart Ekdal ska leda debattprogrammet:
– Jag  bad att få slippa leda debattprogrammet på söndagar i en kanal som ses  av ett fåtal. Som mitt liv är upplagt så har jag både personliga och  känslomässiga skäl för detta, säger han.

Resumé har bland annat  rapporterat om att han då och då vill se sin son Albin Ekdal spela  fotboll i Italienska Serie-A-laget Cagliari.

Han blev också mycket  besviken över att cheferna inte delade redaktionens iver att få flytta  debattprogrammet till storfyran och integrera det med den vanliga  sändningen.
– Vi har haft den mest succéfyllda säsongen och då väljer  TV4 att gå på defensiven. Det är helt obegripligt, säger Lennart Ekdal.

Enligt uppgift är det framförallt tre chefer som inte bara har kört över hela Kalla  Fakta-redaktionen, utan även övriga nyhetsredaktionen: Nyhetsbolagets vd  Göran Ellung, Nyhetsbolagets programchef Mia Lindqvist och beställaren  Viveca Hansson, som är programdirektör för Nyheter och Samhälle på TV4.
– Vi  hittade ju ett framgångsrikt koncept där jag konfronterade folk på  fältet. Hela det konceptet försvinner nu, säger Lennart Ekdal.

Han har redan spelat in en färdig säsong av TV4-programmet Fuskbyggarna, som körs under mars-april.

Lennart Ekdal utesluter dock inte att det kan bli så att han lämnar TV4:
–  Jag gör Fuskbyggarna med Nordisk Film så det har ju inte så mycket med  TV4 att göra. Jag ser det som ganska troligt att jag slutar eftersom jag  måste jobba med chefer som visar guts, säger Lennart Ekdal.

Har Jan Scherman på något sätt varit inne i processen. Jag menar han har ju ett själv ett förflutet som tung avslöjare?
– Nej, jag upplever inte att han har varit inne och dragit i trådarna kring det hela, säger Lennart Ekdal.

Han  känner sig ändå besviken över att det ska behöva sluta vid att han  lämnar Kalla Fakta-redaktionen och kanske till slut även hela  TV4-gruppen:
– Osäkra och svaga chefer kan tendera att hålla fast vid  en linje även om den egentligen känns ganska oförnuftigt. Så det blir  ju prestige i det hela. Jag ser det som självklart att det hade gått att  lösa frågan med minsta fingertoppskänsla, säger Lennart Ekdal.

Han  kan inte för sitt liv förstå att frågan om vem som leder  debattprogrammet i TV4 News blir så viktig för Nyhetsbolagets ledning:
–  Det är väl inget konstigt om programmet har en annan programledare än  mig då det går i en annan TV4-kanal, säger Lennart Ekdal.

Han beklagar att Kalla Fakta-gänget återigen får göra en omstart med annorlunda förutsättningar.
Han kommer också med kritik mot hela upplägget med Nyhetsbolaget:
– Bonniers har  gjort sig av med den journalistiska oppositionen så att säga och det är  aldrig bra att rucka på balansen mellan bokstäver och siffror. Då  missar man den korsbefruktning som uppstår när säljare och journalister  minglar och skapar en ömsesidig förståelse för verksamheten, säger  Lennart Ekdal.

Så nu är du öppen för förslag från andra kanaler med andra ord?
– Jag vill nog inte tala om kanaler i pluralis, säger Lennart Ekdal.

Ok så du stänger dörren för allt annat än SVT med andra ord?
– Det vill jag inte säga, men det är klart att det alternativet ligger närmast till hands med min profil säger Lennart Ekdal.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev