Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter UG: IFK Göteborgs ordförande tar timeout

Publicerad: 8 november 2013, 08:34

Bertil Rignäs.

Foto: Pressbild.

Bostadsbolagets vd Bertil Rignäs har handlat damkläder och ätit lyxmiddagar för kommunens räkning, enligt Upppdrag Granskning. Han är även ordförande i IFK Göteborg och väljer nu att ta timeout från uppdraget. Bertil Rignäs har också polisanmälts för misstanke om bedräger och urkundsförfalskning.


Ämnen i artikeln:

IFK GöteborgBertil Rignäs

”Hur kan du med. Du tjänar en miljon kronor per år?”

Den frågan  ställer Uppdrag Gransknings reporter Sofia Djiobaridis till  Bostadsbolagets vd Bertil Rignäs efter att det kommit fram att han köpt  damkläder och lämnat in det som ett lunchkvitto där han har lagt till  fem euro i ”dricks”.

Bertil Rignäs har inte velat bli intervjuad, men  svarade i ett mail att han hade tagit fel kvitto och att han ska betala  tillbaka pengarna.

Uppdrag Gransknings reportage handlade bland  annat om att det kostat nära en halv miljon kronor för Göteborgs kommun  höll öppen bar under fastighetsmässsan MIPIM i Cannes i år.

Uppdrag  Granskning har granskat kommunrepresentanternas utgifter i samband med detta och  funnit en rad märkliga kvitton samt en bristfällig ekonomisk kontroll.

Bostadsbolagets  förre ordförande, Anna Johansson, uppgav att man hade gjort en  rimlighetsbedöming angående kvitton som exempelvis Bertil Rignäs har  lämnat in.

– Man har inte tittat på varje kvitto på den detaljnivån.  När jag har sett de sammanställningar som har varit under den här  perioden så har jag inget minne av att jag har reagerat på något som jag  har tyckt sett konstigt ut, sade hon till Uppdrag Granskning.

Bertil  Rignäs är dock inte bara vd för Bostadsbolaget, utan även ordförande  för IFK Göteborg. Han väljer nu att ta timeout och vice ordförande Conny  Blessner tar över posten tills vidare.

– Vi måste hitta en lösning inom kort. Frågan är när det skadar vårt varumärke, då har vi nått en gräns, säger han till GP.

Han  pekar på att det ändå är viktigt att hålla isär vad Bertil Rignäs har  gjort som vd för Bostadsbolaget och vad han har gjort för IFK Göteborg.
– Men vi tycker inte det är bra, det han har gjort, vi stödjer inte det, säger Conny Blessner till GP.

Bertil Rignäs tillträdde posten som ordförande för IFK Göteborg i våras.

UG  avslöjade även att den förre vdn: för det kommunala bolaget  Älvstrandens Utvecklings AB, Mats Andersson, köpt vin och gourmetmat och  kallat det för ”frukostmat” samt att han lämnat in kvitton för tio  dagars bilhyra trots att mässan endast pågått i fyra dagar.

Uppdrag  Granskning uppger på sin hemsida att polisen har valt anmäla både Mats  Andersson och Bertil Rignäs för misstanke om bedrägeri och  urkundsförfalskning

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

IFK GöteborgBertil Rignäs

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.