Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter upproret: Mats Edman lämnar Dagens Samhälle

Publicerad: 7 mars 2016, 12:42

Mats Edman lämnar.

Foto: Björn Elgstrand

UPPDATERAD. Mats Edman får gå från Dagens Samhälle, meddelar styrelsen för SKL. Detta efter att han protesterat mot förslag på nya ägardirektiv.


Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleMats EdmanSKL

Mats Edman får gå från sin position som vd och chefredaktör efter fem år.

– Dagens Samhälle har under Mats Edmans ledning stärkt sin roll som oberoende nyhetsförmedlare, granskare och debattplats för den kommunala och landstingskommunala sektorn. Detta är en position som styrelsen kommer att slå vakt om tillsammans med en ny ledning för företaget, säger Julia Branting, ordförande i styrelsen för Dagens Samhälle, i en kommentar.

Anledningen till att Mats Edman inte får vara kvar ska vara att han satt sig emot de nya ägardirektiven som föreslogs i slutet på februari. Han såg dessa som ett försök att ta kontroll över tidningens innehåll från politiskt håll.

– Det skulle inte förvåna mig om jag får sparken nu, sade han då till Resumé.

Oroligheterna på Dagens Samhälle började i höstas. Journalister på tidningen gick då ut i Journalisten och öppet kritiserade Mats Edman. Åtta journalister riktade en missförtroendeförklaring mot vd:n och chefredaktören och arbetstagarrepresentanterna i bolagsstyrelsen hade avgått i protest. Det hela fick ny fart då reportern Thord Eriksson stängdes av från sin tjänst efter att ha uttalat sig i Journalisten.

Nu påbörjas rekryteringsprocessen efter en ny vd och chefredaktör. Tills dess att en efterträdare är på plats har SKL:s styrelse beslutat att som vd tillförordna Staffan Hällerfors och som chefredaktör tillförordna Anna Sönne.

Resumé har varit i kontakt med Mats Edman som avböjer att kommentera sin sorti. Istället skickar han ut ett mejl där han berättar om sitt avsked:

"Dagens Samhälle blev mitt fjärde turn-around-projekt som gått från kris till succé. De tre tidigare var Bonnier Finansinformation (SIX-systemet), Veckans Affärer och Appelberg Publishing (...)

Allt detta känner jag stolthet över. Liksom att stå upp för en oberoende och konsekvensneutral journalistik av hög kvalitet. Redaktörer som vill vara omtyckta av makthavare blir, tack och lov, inte älskade av sina läsare och annonsörer.

Så, kära kollegor, glöm aldrig:

Publish and be damned!"

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.