måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter utgivarens avhopp – SvD fryser samarbetet med EFN

Publicerad: 24 november 2014, 12:29

I förra veckan stod det klart att Anders Lundborg hoppat av som redaktionschef och ansvarig utgivare för EFN efter en konflikt om en av medarbetarna ska få stanna eller ej. Resumé kan nu berätta att SvD har valt att frysa samarbetet med EFN.

Ämnen i artikeln:

Anders LundborgLisa RennerstedtBo LundgrenDeutsche BankEFNSvDMaria Rimpi

KB

Karl-Johan Byttner


– Vårt förtroende för EFN har till mångt och mycket vilat på Anders Lundborg som ansvarig utgivare. Han är en otroligt meriterad ekonomijournalist och har varit vår garant för Handelsbankens oberoende i förhållande till EFN. Nu finns inte han kvar längre och därför har vi avbrutit samarbetet, säger Maria Rimpi, chef för SvD Näringsliv.

SvD har haft ett avtal med EFN (som tidigare hette Handelsbanken tv) som har inneburit att man kan plocka det man tycker är intressant därifrån - enligt Maria Rimpi har det i genomsnitt handlat om 1-2 klipp per vecka.

Planen är nu att se över vad som egentligen har hänt hos EFN och undersöka om det går att lita på att EFN är oberoende i förhållande till Handelsbanken.

Resumé har i omgångar berättar hur oberoendet för Handelsbankens tv-bolag EFN har ifrågasatts – det handlar om alltifrån att banken haft ett eget redaktionsråd till att informationschefen Johan Lagerström har velat gå in och stoppa en intervju med Deutsche Banks Norden-chef Jan Olsson från Almedalen – intervjun påades, men sändes först flera dagar senare.

Hur ser du på uppgifterna om att informationschefen har försökt att stoppa sändningar?
– Det är en ytterst oroväckande signal om uppgifterna stämmer. Vi måste ha garantier för att EFN är oberoende från Handelsbanken annars kan vi inte använda deras material, säger Maria Rimpi.

Allt började med att redaktionschefen tillika den ansvarige utgivaren Anders Lundborg hoppade av i protest efter en konflikt om en medarbetare.

Den officiella versionen var att Anders Lundborg och den operativa chefen Lisa Rennerstedt haft olika uppfattningar om huruvida en medarbetare skulle få förlängt kontrakt eller ej – EFN skriver kontrakt för ett halvår i taget.

Resumés granskning visade dock att det hela också handlar om att Handelsbankens informationschef Johan Lagerström har velat gå in och plockat bort medarbetaren, vilket han förnekade bestämt när Resumé konfronterade honom med uppgifterna.

Maria Rimpi uppger också att SvD har blivit allt mindre beroende av EFN under senare tid.
– Vi gör ju mycket tv själva nuförtiden, säger Maria Rimpi.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev