fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter utspelet om att förinta journalister – Springare blir krönikör för Nyheter Idag

Publicerad: 19 mars 2017, 17:57

Foto: Skärmdump/Nyheter Idag

Den omtalade Örebropolisen Peter Springare och den kontroversielle författaren Katerina Janouch knyts till invandringskritiska Nyheter Idag.

Ämnen i artikeln:

Peter SpringareKaterina JanouchMediaMedier

MF

Mårten Färlin


”Förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten.” Det skrev Örebropolisen Peter Springare i ett Facebookinlägg den 8 mars. Hotet har under helgen lett till starka reaktioner såväl generellt som av journalister. Till exempel jämför Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell honom med Joseph Goebbles, Adolf Hitlers propagandaminister. Expressens Alex Schulman skriver att Peter Springares tid som rasistisk opinionsbildare nog bara har börjat.

En träffande spaning, eftersom det dagen efter, söndag, offentliggörs att Örebropolisen belönas med en plats som krönikör på invandringskritiska Nyheter Idag. I en text på sajten förklarar man att beslutet togs efter att Mårten Schultz, professor i civilrätt, tidigare i veckan i en artikel i SvD försökt reda ut huruvida polisen gjort sig skyldig till något brottsligt i och med uttalandet om att förinta vänsterjournalister. Professorn berättar då att en ansvarig utgivare, till exempel Nyheter Idag, skulle skydda hans polislegitimation, som annars eventuellt skulle kunna vara i fara.

Samtidigt knyter sajten till sig författaren och journalisten Katerina Janouch, som nyligen kritiserats för att ha ljugit om bilden av Sverige i tjeckisk tv.

Det var i februari i år som Peter Springare blev ett känt namn i invandringsdebatten, efter att ha författat ett Facebookinlägg om invandrares påstådda överrepresentation i brottsstatistiken. Något som gav honom både kritik och stöd. Bland annat har en Facebookgrupp som stöttar honom växt till en av Sveriges största med drygt 200 000 medlemmar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev