Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter valet – konspirationsteorier om valfusk sprids på internet

Publicerad: 12 september 2018, 05:39

Foto: Montage

Konspirationsteorier om valfusk sprids på internet efter valet, namninsamling om valfusk sprids felaktigt i SDs namn och mycket nytt att vänta under Apples höst-event. Detta och mer i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterMorgonsvepetSverigedemokraternaApple

Efter valet – konspirationsteorier om valfusk sprids på internet
I sociala medier sprids flera konspirationsteorier om valfusk i samband med valet. "Jag säger VALFUSK. Ska vi på fullt allvar tro att Socialdemokraterna fick 28%? Efter allt de gjort mot Sverige senaste åren?", skriver en person i ett inlägg på Facebook som har delats över 1 400 gånger, enligt Aftonbladet.

Många av konspirationsteoretikernas argument bygger på saker som kan framstå som suspekta. Ett exempel är att det under söndagskvällen inte gick att gå in på Valmyndighetens hemsida. Statsvetaren Erik Åsard ger inte så mycket för såna argument och kallar dem för "vandringssägner". Till Aftonbladet säger han att det dock blir farligt när det får fäste bland de styrande.

DN har gått igenom de tusentals tweets som publicerats om valfusk sedan i söndags och kommit fram till att flera av kontona är automatiserade botar, varav runt 30 av dessa konton ska ha skapats i september.

Namninsamling om valfusk sprids felaktigt i SDs namn
På sajten "skrivunder.com" har en namninsamling i Sverigedemokraternas namn startats. Insamlingen har fått nära tusen underskrifter och över 2000 interaktioner på Facebook, bland annat från Facebooksidan ”Vi som stödjer Sverigedemokraterna". Sverigedemokraterna står som avsändare till namninsamlingen, med rubriken "SD ANMÄLER VALFUSK". I inlägget står det bland annat: "Alla som signerar det här står upp för Sverige och kan hädanefter stolt titulera sig imbecill - en kämpe för fosterlandet.”

Men Sverigedemokraternas presschef, Henrik Gustafsson, säger till DN att partiet inte har något med namninsamlingen att göra.

– Vi har under valrörelsen nåtts av uppgifter som är beklämmande ur ett demokratiskt perspektiv, men samtidigt är vi övertygade om att de problem som uppstod dels hanteras på ett bra och seriöst sätt av respektive myndighet, och dels bedömer vi att det som skett på intet sätt har påverkat valresultatets utfall i det stora hela. Vi ligger inte bakom insamlingen och inte heller har vi information om vem som kan tänkas göra det, skriver han i ett mejl till tidningen.

Mannen bakom namninsamlingen säger till Jönköpings-Posten att det hela bara var en "kul grej" och säger att han är chockad över att så många skrivit under på att de är imbeciller.

Apples höst-nyheter är här – mycket nytt att vänta
Idag klockan 19 svensk tid håller Apple sitt traditionsenliga höst-event. Under eventet har Apple för vana att presentera nya produkter som hårdvara och Iphones. Eventet kommer i år gå under namnet "Gather Round" och enligt experterna kommer vi få se tre nya Iphone-modeller, varav två ska vara rustade med OLED-skärmar på 5,8 respektive 6,5 tum, likt Iphone X, medan den tredje enheten på 6,1 tum är lite enklare och kommer med LCD-skärm. Detta uppger Macworld.

Det ryktas även om att Apple Watch Series 4 kommer offentliggöras och på tillbehörssidan väntas nya versioner av Apples trådlösa hörlurar Airpods presenteras, liksom laddningsmattan Airpower.

AI-högtalare blir alltmer populära i USA – snart har hälften av hushållen en
Enligt en ny marknadsundersökning som Adobe Analytics har gjort, kommer nästan hälften av amerikanska hushåll ha en AI-högtalare till sitt förfogande vid årsskiftet. Idag har 32 procent av amerikanarna en AI-högtalare i sitt hushåll, vilket är en stabil ökning från 2017 då siffran låg på 28 procent.

Undersökningen visar även att 71 procent av användarna pratar med den smarta högtalaren minst en gång om dagen. Detta skriver The Verge.

Facebook lanserar ny AI för att hitta kontroversiella inlägg
Det nya AI-systemet, som går under namnet Rosetta, har genom maskininlärning lärt sig att identifiera text i bilder och videoklipp, som sedan konverteras till klartext. Nätjätten har inte gått ut med vad exakt man ska använda systemet till, men flera experter menar att Rosetta har som mål att identifiera stötande och kontroversiella inlägg. Detta uppger The Verge.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.