Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efterlyst betalar skadestånd till 17-åring

Publicerad: 1 november 2011, 09:27

Hasse Aro är programledare för Efterlyst.

Foto: TV3

Den 17-åriga flickan filmades tillsammans med en bankbedragare som visades i TV3-programmet "Efterlyst". Enligt speakertexten var det ingen tvekan om att hon var kumpan till mannen. Men det stämde inte alls. Nu tvingas Strix betala ett större skadestånd till 17-åringen.


På måndagen lämnade flickans ombud, Dina Jurister i Halmstad, in en  stämningsansökan mot Strix Television AB om skadestånd på 50 000 kronor  till Stockholms tingsrätt.
Enligt stämningen har Strix bett om ursäkt för det inträffade, framfört  en dementi i programmet, tagit bort sekvensen från TV3 Play och erbjudit  10 000 kronor i ersättning.
17-åringens ombud menar att kompensationen för kränkningen som programinslaget vållat flickan inte varit tillräcklig.
– Det inträffade har varit mycket traumatiskt för henne, skriver  ombudet. Hon bor i en liten ort där alla känner alla och där en sådan  här händelse får ett stort genomslag.

Tv-inslaget sändes den 9 mars i år och visade en övervakningsbild  från en bankomat där en man med två kvinnliga kumpaner försökte ta ut  pengar med ett ogiltgt kort. Tittarna uppmanades att höra av sig till  programmet eller polisen om de kunde identifiera kvinnorna och mannen.
Kvinnorna var 17-åringen och hennes moster som var på plats för att ta  ut pengar med giltiga kort. De hade inget som helst samröre med mannen.  De la inte ens märke till honom.
Efter programmet drabbades 17-åringen av flera obehagligheter som hon  tog mycket illa vid sig av med koncentrationssvårigheter i skolan som  följd.

-Hennes kamrater lade ut bilder från programmet på Facebook och Youtube.
-17-åringen kände sig utpekad och kamrater drog sig undan.
-Medpassagerare på bussen som inte känner henne gjorde likadant.
-Lärare på skolan tog henne åt sidan och undrade vad hon "höll på med".

Då Strix och flickan inte kommit överens om skadeståndsbeloppets  storlek stämde hon bolaget. Stämningen drogs in samma dag som den  lämnades in, målet återkallas.
"Efterlysts" producent, Mikael Ekman, säger att det varit vissa kommunikationsbrister i ärendet som han snabbt velat rätta till.
– Så fort jag fick det på mitt bord har jag tagit tag i det och löst det på en gång, säger han. Nu är vi helt överens.
På måndagen skrev parterna på ett hemligt avtal om summan som Strix ska betala ut i skadestånd.
– Jag får inte kommentera den.
Mikael Ekman ska också kontakta 17-åringen för att höra om allt känns okej nu.
17-åringens juridiska ombud, Magnus Carlquist, vill inte uttala sig om överenskommelsen.
– Inga kommentarer, säger han.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.