Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ehrenberg: Ändringar från TS bakom nedläggningarna av 15 ETC-tidningar

Publicerad: 5 januari 2018, 13:22

Foto: Arild Vågen

Enligt ETC:s vd Johan Ehrenberg låg en förändring i hur Tidningsstatistik (TS) räknar gåvoprenumeranter bakom beslutet att lägga ned 15 lokala utgåvor av tidningen.


Ämnen i artikeln:

ETCJohan Ehrenberg

I slutet av november meddelade ETC att man skulle lägga ned 15 lokala utgåvor av sin tidning då de inte längre nådde upp till presstödsnivån.

Beskedet kom något oväntat och i ett blogginlägg berättar ETC:s vd Johan Ehrenberg nu vad som låg bakom beslutet.

Enligt Ehrenberg fick de under oktober besked från Tidningsstatistik (TS), bolaget som mäter svenska tidningars upplagor, om att de skulle ändra sättet de räknade så kallade gåvoprenumerationer. ETC har tidigare dragit in många prenumeranter via en stödförening där befintliga prenumeranter kan ge bort provprenumerationer. När provprenumerationen runnit ut kontaktar ETC sedan prenumeranterna och förhör sig om de vill teckna en fortsatt prenumeration.

Stödföreningen har haft en lista på namn de kan erbjuda provprenumerationer till, något som TS i framtiden inte kommer att acceptera.

"Jag förstod då på mötet att det var meningslöst att söka presstöd för de femton tidningarna för 2018. Inte för att varje tidning fick för låg upplaga när olika typer av gåvoprenumerationer och prova på exemplar från marknader eller möten räknas bort, utan för att en helt annan regel i presstödssystemet slår till."

En tidning får nämligen inte ha fler friex än betalda enskilda prenumeranter. Och när gåvoprenumerationer räknas om till friex blir andelen betalda för låg. Även de tidningar vi har upplaga för skulle få under 50% betalda." skriver Ehrenberg i blogginlägget.

Han spår vidare att det nuvarande presstödet kommer att ritas om på sätt att fler mindre tidningar runtom i landet kommer att behöva läggas ned.

"Presstödet ETC fått är enbart stöd till mer journalistik. Inte en enda krona gått till annat än lön till journalist, till tryckeri eller posten. Det finns inga vinster i verksamheten och det finns ingen ägare som plockar ut pengar. Det finns ingen som vinner på att en tidning ges ut ekonomiskt, det finns bara mer demokratisk diskussion och mer yttrandefrihet i en stad"

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

ETCJohan Ehrenberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.