Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ehsan Fadakar om delningsbomben: ”Ingen förklarar grundproblemet”

Publicerad: 23 mars 2015, 13:52

Ehsan Fadakar.

Foto: Emanuel Videla.

I en uppmärksammad text skrev Aftonbladets Ehsan Fadakar i helgen om segregationen i Göteborg. Han tycker att medierna borde tänka mer på mångfald bland personalen – vilket i sin tur leder till en större förståelse för grundproblemet. – Journalistiken har misslyckats, säger Ehsan Fadakar.


Ämnen i artikeln:

Ehsan FadakarAftonbladet

"I Göteborg är segregationen total", löd rubriken på Ehsan Fadakars kolumn som hittills har skapat över 13 000 reaktioner i sociala medier.

Varför behövdes det en text om Göteborg?
– För att folk skjuts ihjäl på offentliga platser. Det är inget nytt, men situationen har spårat ur. Det sitter krimreportrar som jobbar med kriminaliteten i Göteborg – men inte någon som förklarar vad grundproblemet är – varför folk skjuter ihjäl varandra eller rekryteras till IS, säger Ehsan Fadakar.

I sin text ville han föra fram ett historiskt perspektiv på problematiken i Göteborg.

– Det har bara blivit värre och värre. Mediehusen och tidningarna i Göteborg är för upptagna med sina processer för att bry sig om problemområden. Deras läsare är nog inte folk i förorten. GT har blivit lite av ett kampanjorgan i stället för att åka ut. Journalistiken har misslyckats.

Varför tror du att texten har fått så stor spridning?
– Jag har undvikit ett helikopterperspektiv och är en person som vuxit upp i problemområden som Bergsjön, Frölunda och bodde i Gamlestaden när videobutiken bredvids mig bombades. Det kändes nog i texten att jag inte var en person som kom utifrån och ville skita ner. Folk förstår att jag bryr mig om min hemstad.

Du riktar en del kritik mot journalistiken i Göteborg. Vad behövs för att Göteborgsbevakningen enligt dig ska fungera?
– Det behövs personer med invandrarbakgrund som kommer från vissa adresser i problemområden. De har större möjligheter att ge en rättvis bild om hur det ser ut i en förort än de som inte bott där eller har stött på problem för att de har ett utländskt namn. GT och GP har problem med det, liksom alla tidningar i Sverige. Även på Aftonbladet behöver vi bli bättre på att bredda kompetensen och erfarenheten inom redaktionen, säger Ehsan Fadakar och fortsätter:

– Ska det bli förändringar på riktigt måste ett av de störst prioriterade bevakningsområdena bli att granska makten. Det tar år och det går inte att göra nedslag på en vecka. Det gäller inte bara GP och GT. SVT och SR har redaktioner i Göteborg och de har också misslyckats med det här.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Ehsan FadakarAftonbladet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.