Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ekerös informationschef slår tillbaka mot Aftonbladet efter parodisk intervju

Publicerad: 14 december 2016, 14:13

Richard Aschberg har granskat Ekerö Kommun.

Aftonbladets intervju med Ekerö kommuns informationschef Johan Elfver har blivit utskrattad i Alex & Sigges podcast. Nu är klippet borttaget – och han riktar skarp kritik mot tidningen. Men reportern Richard Aschberg slår tillbaka.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetJournalistikwebb-tv

Det var i förra veckan som Aftonbladet granskade den vidlyftiga representationen under Ekerö Kommuns resa till Vemdalen. Kommundirektören Lars Hortlund vägrade ställa upp på en intervju med reportern Richard Aschberg. Istället blev det informationschefen Johan Elfver som svarade på frågorna framför kameran.

I förra veckans avsnitt av Alex & Sigges podcast spelade duon upp klipp från det parodiska mötet, där informationschefen hostade, harklade sig och drack vatten när han fick de kritiska frågorna.

"En större skandal än att de har druckit sprit för 10 000 kronor är att det sitter människor med höga löner som pressdirektörer på myndigheter" säger Sigge Eklund.
"En bättre fråga vore varför skattebetalarna ska betala din lön när du bara stammar och dricker vatten" fyller Alex Schulman i.

Igår publicerade den lokala nyhetssajten Mälaröarnas Nyheter en intervju med Johan Elfver, som enligt egen utsago blivit utsatt för hot efter Aftonbladets avslöjande. Han menar att tidningen valt att fulklippa tv-intervjun så att han framstår i sämre dager.
– Jag kan förstå att väldigt många tycker att det där var en väldigt konstig intervju med informationschefen i Ekerö kommun, men då ska vi också komma ihåg att jag intervjuades i tjugo minuter och olyckligtvis hade jag dessutom influensa och fick världens hostattack. Men icke desto mindre så svarade jag på alla de frågor som ställdes under de här tjugo minuterna. Jag tycker att det är tråkigt att inga av dessa kom med. Men ska man följa en kvällstidnings dramaturgi så passar det jättebra att välja ut hostattacken och när jag tvekar, säger han till sajten.

Det omtalade klippet är numera borttaget från Aftonbladets sajt efter att Ekerö Kommun framfört "särskilda skäl" till varför det inte bör ligga kvar på nätet. Artikeln finns dock kvar i sin helhet.

Reporter Richard Aschberg har däremot en helt annan bild av intervjutillfället än informationschefen. Han anser att deras inslag gav en rättvis bild av vad som sades under den 20 minuter långa intervjun.
– Vi har tagit bort många delar som skulle vara väldigt ofördelaktiga för honom att ta med. Han försvann flera gånger från kameran, drack vatten och hostade. Jag har aldrig varit med om en liknande intervju tidigare, säger han till Resumé.

Johan Elfver hade fått frågeställningarna på förhand och kände till vad intervjun skulle handla om.
– Det är hans uppgift som informationschef att svara på frågor. Jag skulle inte ha något emot att lägga ut intervjun i sin helhet så kan andra få avgöra vad som är sagt och inte. Men det är inte jag som bestämmer det.

Vad tycker du om att en företrädare för kommunen går ut och sprider de här uppgifterna om er?
– Vi är ganska vana vid det. Det brukar gå till så när någon blir granskad. Det var samma sak som när vi granskade Kommunal, säger Richard Aschberg.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.