Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ekeroth vill stämma DN efter ”Järnrörsskandalen”

Publicerad: 11 december 2013, 08:19

Rikdagsmannen Kent Ekeroth (SD) anser att DN har gjort intrång i upphovsrätten i samband med ”Järnrörsskandalen”. Den förre rättspolitiske talesmannen kräver nära 70 000 kronor i skadestånd för bilder som publicerades i samband med skandalen. DN bestrider kravet.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiKent EkerothErik Almqvist

– Vår bedömning är att yttrandefrihetens intresse i detta speciella fall  är så starkt, att det finns rättslig grund för att avvisa det  ekonomiska kravet från , säger DN:s chefredaktör Peter  Wolodarski i en kommentar.Kent Ekeroth

Expressen var dock först med att avsöja att en rad uppsatta personer inom SD  attackerade komikern Soran Ismail och en rad andra personer verbalt samt beväpnade sig med metallrör från en byggnadsställning.

Kent Ekeroth menar att han äger upphovsrätten för filmen och att bilderna publicerats utan hans medgivande.

Peter  Wolodarski anser att järnrörsavslöjandet var en stor politisk händelse  eftersom den visade att sverigedemokrater betett sig aggressivt och även  använt sig av ett rasistiskt språkbruk.

– Efteråt förnekades  händelsen. Men SD:s rättespolitiska talesman Kent Ekeroths film, som  inte var avsedd för offentligheten, dokumenterade det inträffade och  tvingade fram politiska avgångar, säger Peter Wolodarski i en kommentar.

Kent  Ekeroth tog timeout från sina politiska uppdrag, partiets  ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist lämnade såväl sina uppdrag  inom partiet som sin riksdagsplats och Christian Westling avgick som  suppleant i partiets Stockholmssektion, enligt DN.

Kent Ekeroth  hänvisar till sitt juridiska ombud Staffan Teste, som uppger att man  låter fallet gå till domstol om tidningen inte betalar hans klient inom  tio dagar.

Staffan Teste anser att det stora allmänintresset och påföljderna kring järnrörsskandalen inte upphäver upphovsrätten.

Han  vill dock inte kommentera om liknande krav har skickats till andra  mediebolag som har publicerat bilder från samma händelse, enligt DN.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.