måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ekot fälls för inslag om val på Kuba

Publicerad: 2 oktober 2018, 08:11

Foto: Andreas Elgstrand

Granskningsnämnden anser att inslaget strider mot kravet på saklighet. Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot, är av en annan uppfattning.

Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenEkot

AH

Alex Hartelius


Granskningsnämnden fäller Sveriges Radio och Ekot för inslag om val på Kuba. Anmälaren anser att utrikeskorrespondenten inte återgett hur valet sker i enighet med Kubas grundlag på ett korrekt sätt.

Utrikeskorrespondenten sa bland annat att "enligt Kubas grundlag kan du enbart väljas om du tillhör kommunistpartiet. Andra partier är inte tillåtna". Granskningsnämnden håller med anmälaren och anser att reportern inte visar grund för sitt uttalande. Därför anser man att inslaget strider mot kravet på saklighet.

Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot, respekterar Granskningsnämndens beslut och och det har lästs upp i Ekots sändning.

– Samtidigt måste jag säga att vi blev förvånade över nämndens slutsats. Kuba är ju i praktiken en enpartistat. Det är välkänt att det är kommunistpartiet, Partido Comunista de Cuba, PCC, som i praktiken avgör vilka delegater som kan komma ifråga att bli valda till det kubanska parlamentet. Kubas författning slår fast att kommunistpartiet ska vara "den ledande kraften" i samhället och definierar kommunistpartiet som statsbärande parti, säger Ginna Lindberg till Resumé.

Bedömer ni själva att ni har varit sakliga?

– Ja, vi ansåg i vårt svar till Granskningsnämnden att vår korrespondent var saklig, i och med att hon redogjorde för sammanhanget i kubansk politik och kommunistpartiets roll. Nästa gång får vi uppenbarligen vara ännu mer detaljerade. Lärdomen från Granskningsnämndens beslut är att vi framöver behöver förtydliga genom formuleringar om att kommunistpartiet "i praktiken" avgör, eller något liknande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev