Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ekot om Rausings anklagelser: ”Trist och väldigt onödigt”

Publicerad: 17 mars 2015, 06:21

Sigrid Rausing och Fredrik Laurin.

Foto: Wikimedia Commons/ Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Sveriges Radio bemöter nu kritiken mot deras granskning av banken HSBC och deras kunder. SVT gör vegetariskt program efter påtryckningar, och Expo är i ordkrig med SD. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookExpoSVTEkotSverigedemokraternaApple

Ekot bemöter Rausings kritik
I helgen kritiserade Sigrid Rausing Ekots granskning av av henne som en del i avslöjandena kring storbanken HSBC och deras schweiziska konton. I en debattartikel i Dagens Industri skrev hon att hon inte alls flydde från skatten, och att Ekots granskning var tendentiös.   

"Ekot granskar-redaktionens objektifiering, baserad mer på ton och insinuationer än på fakta, är inte bara obehaglig för mig, den är också farlig för samhället. Förvridna nidporträtt av "kosmopolitiska kapitalister" som inte anses vara en del av samhället, eller folket och nationen, är inte en ny företeelse. Människor inom medier – redaktörer, journalister och producenter – borde tänka mer på varifrån de tankarna kommer och vilka politiska arv de vill stödja."

I ett svar på DI Debatt skriver nu Ekots Fredrik Laurin och Bo Göran Bodin att det var relevant att granska Sigrid Rausing, trots att hon inte brutit mot lagen eller flytt från skatten. De konstaterar att hon trots allt inte betalade någon skatt på sin stora förmögenhet vid tiden för läckan från HSBC, vilket är intressant även om det är inom lagens ramar.

"Sigrid Rausing är en av världens rikaste och därmed mäktigaste personer och förmögenheten på det schweiziska kontot har byggts upp genom företagande baserat i Sverige. Därför anser vi att frågan har ett stort allmänintresse".

Om anklagelsen att granskningen varit färgad och tendentiös skriver de:
"Termen "kosmopolitiska kapitalister" som Sigrid Rausing med en glidande anklagelse använder sig av, är givetvis inte heller hämtad ur Ekots publiceringar utan påhittad av Rausing själv. Ett trist och väldigt onödigt försök att associera vår legitima granskning med en av historiens svartaste ideologier".  

Facebook tillåter amningsbilder
Efter kritik har Facebook nu uppdaterat sina riktlinjer för vilka bilder som får publiceras. Det är fortsatt nej för avklädda bilder, men ammande föräldrar ska framöver vara godkända att lägga upp.
– Facebook får med jämna mellanrum kritik för godtycklighet och moralism, och nu tror jag man vill sätta ned foten i vissa kontroversiella ämnen. På så sätt tror jag att de hoppas slippa liknande debatter framöver, säger sociala medier-experten Jack Werner till DI.

SVT gör vegoprogram efter påtryckningar
Igår meddelande SVT genom en tweet att de ska göra ett vegetariskt matlagningsprogram. Detta sedan det förts en kampanj i sociala medier med önskemål om en sådan satsning.
"Glada nyheter för et som önskat ett vegmatprogram – SVT har beslutat att göra ett sådant (kommer runt årsskiftet)", skriver de på Twitter.
Något datum för premiären är inte klart.  

SD och Expo i ordkrig
För två år sedan ville Sverigedemokraterna ha hjälp av antirasistisk Expo för att skaffa sig "relevant information" om gruppen bakom den neofascistiska sajten Motpol.nu. Det skriver chefredaktören Daniel Poohl i ett blogginlägg, där han publicerar ett brev från den numera vikarierande partiledaren Mattias Karlsson. Syftet är att visa partiets "hyckeri", där de å ena sidan anklagar Expo för att vara vänsterextrema, och å andra sidan ber dem om hjälp med information för att utesluta medlemmar ur SD.

– Om det är någon som hycklar så är det den som säger sig vara besjälad av att bekämpa nazism och fascism och sedan inte bistår den som vill vara med i den kampen. Expo har en omfattande dokumentation kring detta som går långt tillbaka i tiden. Jag står för att jag som demokratisk nationalist bad om hjälp, säger Mattias Karlsson i ett svar till DN.  

Ska byta in Andriods mot Iphones
Apple vill sälja ännu fler av sina telefoner, och kommer därför inom en snar framtid att lansera en kampanj där de tar emot Andriods som inbyte, enligt 9to5Mac. Tidigare har de bara accepterat andra Iphones, men nu vill de få fler att gå över till deras operativsystem.  

Dyrt med nya domänen ".sucks"
Det kommer att kosta motsvarande runt 22 000 kronor för att registrera en .sucks-domän, skriver ARS Technica. Företag har varit kritiska mot den nya toppdomänen eftersom de inte vill att andra ska kunna registrera deras namn med en sådan.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.