Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ekot valde bort direktsändning om Orlandoskjutning – bemöter nu kritikerstorm

Publicerad: 13 juni 2016, 09:23

Foto: Skärmdump/Twitter

SR ville ha kontroll på vilka uppgifter de publicerar – och valde att inte sända amerikansk presskonferens om skjutningen i Orlando. Nu bemöter man kritiken om censur.


Ämnen i artikeln:

EkotSveriges Radio

Rapporterna om en masskjutning på gayklubben The Pulse, som nu uppges ha inneburit 50 dödsoffer, nådde Sverige under söndagsmorgonen. Sveriges Radios Ekot valde då att genomföra flera extrainsatta direktsändningar om händelsen.

I somliga fall väljer Ekot att direktsända presskonferenser. Men när Orlandopolisen höll en sådan under söndagseftermiddagen valde Ekot enligt en tweet att "inte direktsända ljudet från pk:n i sin helhet eftersom vi vill ha kontroll på vilka uppgifter vi publicerar", med ansvarige utgivare Olle Zachrison som avsändare.

Beslutet har lett till kritikerstorm i kommentarsfältet. Flera användare har beskyllt Sveriges Radio för censur och "mörkläggande". I dess mest extrema form handlar anklagelserna om att Ekot ville undvika att kommunicera kopplingar till Islam eller attentatsmannens ursprung.

Nu har Olle Zachrison förklarat Ekots publicistiska hållning i dess redaktionsblogg, och skriver att anledningen till beslutet var att man inte visste vilken information som skulle dyka upp, som känsliga, "obekräftade eller alltför närgående uppgifter". Han förklarar att Ekot alltid vill ta aktiva beslut innan namn på gärningsmän publiceras. En restriktiv hållning som knappast är ny eller särskilt ovanlig bland svenska medier.

Han menar dock att det finns viss anledning till självkritik.
"Jag tror att ordet "kontroll" i den meningen kan missförstås och kanske borde jag ha uttryckt mig annorlunda och mer precist. Ekot kommer aldrig att försöka kontrollera eller inskränka ett fritt informationsflöde. Men vi håller stenhårt fast vid rätten att välja vilka faktauppgifter och namn som vi sänder ut till vår masspublik. Det tycker vi är seriös pressetik, inte censur."

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

EkotSveriges Radio

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.