Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Elfsberg om Pirate Bays Nordkorea-bluff

Publicerad: 5 mars 2013, 16:39

Claes Elfsberg i gårdagens sändning.

Foto: SVT.

Aktuellt kablade igår ut Pirate Bays bluffnyhet om att de flyttar till Nordkorea. SVT-ankaret Claes Elfsberg menar att det inte påverkar programmets trovärdighet. – Det är den som har ljugit som förlorar, säger han.


Ämnen i artikeln:

AktuelltSVTPirate Bay

Under gårdagen meddelande Pirate Bay i sin blogg att de flyttar till Nordkorea. Ett stort antal etablerade medier, inklusive SVT:s Aktuellt, rapporterade om beslutet. Det här telegrammet läste Claes Elfsberg upp i gårdagens sändning:

"Fildelningssajten Pirate Bay flyttar till Nordkorea. Sajtens blogg hävdar att Pirate Bay nu bjudits in av Nordkoreas regim till att använda det landets nätverk".

I dag triumferar sajten och avslöjar att nyheten var en bluff. De menar att den faller på sin egen orimlighet.

"En profithungrig idiot berättar inte för världen att man har inlett ett partnerskap med den mest hatade diktaturen i världen. Men det kan vi för vi gör bara det här för "the fucking lulz", skriver de på sin Facebook-sida.

Claes Elfberg säger i dag att SVT garderade sig genom att uppge källan, och att nyheten inte var bekräftad från annat håll än sajtens blogg. Han menar också att det kan vara svårt att värja sig mot någon som medvetet försöker luras.
– Det är tråkigt om en aktör försöker luras. Det betyder att man inte kan ta något för sanning från dem framöver. Men det är inte Aktuellt som drabbas i första hand, säger Claes Elfsberg.

Pirate Bay menar att nyheten faller på sin egen orimlighet. Ligger det inte något i det?
– Ja, det ligger naturligtvis något i det. Därför gjorde vi också markeringen att nyheten kom från dem. Samtidigt kan man tänka sig scenarier där organisationer går samman eftersom de har gemensamma fiender. Oheliga allianser uppstår. Alldeles otroligt var det inte i alla fall.

Han hoppas att tittarna har överseende med att programmet svalde bluffen. Framöver kommer Pirate Bay att avhandlas med en betydligt större nypa salt.  
– Vi väljer att inte lita på dem. Det blir den naturliga slutsatsen. De har ljugit och erkände det. Då går det inte att lita på dem i fortsättning. Då får vi skaffa uppgifter från annat håll.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

AktuelltSVTPirate Bay

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.