Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”En absurd teater”

Publicerad: 5 januari 2012, 10:29

Foto: Colourbox.

MTG trappar upp kriget mot danska TV2 och kräver fyra miljarder kronor för brott mot EU:s statsstödsregler och konkurrenslagstiftningen. – Absurd teater, kommenterar TV2:s vd Merete Eldrup.


Ämnen i artikeln:

TV2MTG

TV2 ägs av danska staten och har både fri-tv och betal-tv. Fri-tv finansieras med reklam, men får licenspengar till sina åtta regionala kanaler.

Fram till 2004 finansierades hela TV2 med en kombination av licensmedel och reklamintäkter. Konkurrenterna anmälde redan 2000 danska staten för att bryta mot EU:s regler om statsstöd. Efter en lång process godkände i våras EU-kommissionen licensstödet för åren 1995 – 2002.

Den långa juridiska striden tvingade danska staten att skjuta upp privatiseringen av TV2 som var planerad till 2005. Både Bonnier och MTG har starkt intresse av att köpa sig större i Danmark.

Samtidigt har MTG processat mot TV2 i de danska rättssalarna för att kanalen givit kraftiga mängdrabatter i de danska årsavtalen, vilket anses strida mot dansk konkurrenslag. I våras vann MTG i högsta instans, Höjesteret, och krävde då drygt 400 miljoner svenska kronor i ersättning.

Men strax före nyår kompletterade MTG sina krav och chockhöjde sina krav till två miljarder kronor. Dessutom anser MTG att TV2 ska betala lika mycket till danska staten för olovligt statsstöd eftersom företaget fick licenspengar innan EU-kommissionen godkänt stödet.

– Det förvånar oss inte, säger TV2:s vd Merete Eldrup till tidningen Börsen. Vi är rätt vana vid att MTG tar till rättsliga processer mot oss. Helst vill vi konkurrera med program och inte med juridiska spetsfundigheter. Deras senaste krav liknar mest absurd teater.

MTG har valt att inte kommentera frågorna i avvaktan på domstolens behandling, som kan pågå ett antal år. Under tiden lär försäljningen av TV2 blockeras.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

TV2MTG

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.