Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”En cynisk personalpolitik som drabbar de anställda”

Publicerad: 23 oktober 2012, 12:33

Cecilia Bodström beviljades tjänstledighet eftersom hon inte behövde ersättas med en vikarie. En cynisk personalpolitik, menar Journalistklubben vid Sveriges Radios ordförande Ulrika Hyllert som anser att ledningen måste bli bättre i sin kommunikation. – Jag förstår varför de anställda är upprörda, säger Ulrika Hyllert till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Cecilia BodströmSveriges Radio

Tidigare i dag har Resumé rapporterat om hur det gick till när Sveriges Radios Cecilia Bodström fick programledarjobbet på SVT:s "Min Sanning".

Erbjudandet hade först gått till Ekots inrikespolitiske reporter Marie Forssblad, men hon fick tacka nej eftersom hon inte beviljades tjänstledigt.

Några veckor senare stod det klart att Sveriges Radio P1:s kanalansvarige Cecilia Bodström tackat ja till samma jobb. Till skillnad från Marie Forssblad hade hennes ansökan om tjänstledighet beviljats.

– Den enda förklaringen som medarbetarna på Ekot fått till varför Cecilia Bodström eller någon annan kan få tjänstledigt, men inte de anställda på Ekot är för att personen inte behöver ersättas med en vikarie. Då förstår jag varför de anställda är upprörda. Om det är enda anledningen så finns ju ingen begriplig tanke bakom tjänstledighetsbeslut utan endast en cynisk personalpolitik som drabbar både tillsvidareanställda och vikarierna. Det är också märkligt att det finns två olika versioner kring vem som kan beviljas tjänstledighet, säger Ulrika Hyllert ordförande på Journalistklubben vid Sveriges Radio.

Flera medarbetare på Ekot har fått avslag på sina ansökningar om tjänstledighet. Det som upprörde medarbetarna var främst det faktum att Sveriges Radio varit inkonsekventa när de beviljat Cecilia Bodström tjänstledighet.

Nu har Sveriges Radio valt att inte förlänga Cecilia Bodströms tjänstledighet, vilket innebär att "Min Sanning" söker en ny programledare till nästa säsong.
– Det är inte bra om besluten kring tjänstledighet uppfattas som godtyckliga. Jag säger inte att de är godtyckliga, men ledningen har varit dåliga på att kommunicera vad som gäller till medarbetarna. De har varit dåliga på att föra en dialog kring det här, säger Ulrika Hyllert,

Vad skulle ni från fackets sida vilja se att Sveriges Radio gjorde för att förbättra situationen för sina anställda?
– Jag tycker generellt att Sveriges Radio borde bli mer generösa i att bevilja tjänstledighet till medarbetarna. Jobbar man som reporter på Ekot kanske man inte känner att man kan komma längre. Det kan vara nyttigt med input.

Hur ser du på att den restriktiva hållningen till ansökan om tjänstledighet motiveras av att man inte vill ersätta medarbetare med ny personal som blir inlasade?
– Det tycker jag är konstigt. Man säger sig värna om att ha många olika röster i radion. Sen har Sveriges Radio en policy som i förlängningen hindrar vikarier från att komma in i huset, säger Ulrika Hyllert som samtidigt har förståelse för att Sveriges Radios ledning vill skydda sig emot att SVT handplockar deras profilerade radioröster:

– Jag förstår att Sveriges Radio vill behålla sina profiler som är förknippade med radions varumärke. SVT lånar systematiskt medarbetare från SR, personer som får göra samma typer av produktioner fast i ett tv-format.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.