Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”En felaktig bedömning av hotbilden”

Publicerad: 11 mars 2014, 11:22

Finn Isaksson.

Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Finn Isaksson har jobbat med personsäkerhet under de senaste 12-13 åren och har en bakgrund inom försvaret. Han är idag säkerhetssamordnare på SR: – Vi gjorde en felaktig bedömning att det inte finns någon anledning att vidta extraordinära åtgärder. Ibland blir ett plus ett femton och så blev det i det här fallet säger han.


Ämnen i artikeln:

Nils HornerCilla Benkö

SR:s säkerhetsavdelning utbildar kontinuerligt personalen för att föra en dialog om säkerhetsfrågor.

Säkerhetsavdelningen kan också gå in med en second  opinion och exempelvis avråda SR innan man ger sig in i ett visst  område.
– Vi letar inte bara efter information om det är farligt,  utan också om det är säkert. Det vill säga vi får rött och grönt och i  det här fallet hade vi bara gröna signaler, säger Finn Isaksson.

Han delar Cilla Benkös uppfattning om att Nils Horner var en oerhört säkerhetsmedveten SR-medarbetare.

Han  poängterar också att det inte är upp till enskilda reportrar vilka  platser man ska besöka, utan att det är redaktionen som beslutar om  detta.

– Det är inte så att Nils kunde säga att han skulle åka till  världens farligaste plats precis. Han var heller inte någon dumdristig  typ, säger Finn Isaksson.

Han har ingen journalistisk bakgrund, utan har jobbat med personalsäkerhetsfrågor  under de senaste 12-13 åren.

Har du varit med om något liknande tidigare?
– Jo, det har jag ju eftersom jag delvis har en militär bakgrund, säger Finn Isaksson.

Hur tänker du kring säkerhetsläget i Kabul nu?
– Det är upp till redaktionen i första hand att bedöma det och sedan kan vi gå in med en second opinion, säger Finn Isaksson.

Hur tungt ansvar känner du för det som har hänt?
–  Idag så arbetar jag för Nils skull och hans kollegor. Det tänker jag  även göra i morgon. Jag kan bara konstatera att jag behöver bli bättre  på det som jag gör, säger Finn Isaksson.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Nils HornerCilla Benkö

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.