Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”En Kafka-mardröm för landets tidningar”

Publicerad: 3 januari 2014, 14:11

Kerstin Neld och Unn Edberg på Sveriges Tidskrifter.

Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, och Unn Edberg, ordförande, protesterar i dag på SvD:s Brännpunkt mot att Skatteverket kräver tidningsförlagen på ”miljardbelopp, motsvarande 10000 journalisttjänster, heltid, i ett år” för tryckerimomsen.


Ämnen i artikeln:

Unn EdbergSveriges TidskrifterKerstin Neld

Resumé har tidigare skrivit om Skatteverkets tolkning av EU-domstolens beslut vilket medför att momsen på tryckeritjänster sänktes från 25 procent till 6 procent, retroaktivt.

Tryckeriern vill ha betalt för mellanskillnaden, och det gör att Skatteverket kräver stora belopp av tidningsförlagen.

”Hårdast drabbade, i kronor räknat, är förstås de stora förlagen. Här  talar vi miljon- eller till och med miljardbelopp. Men också mindre  tidskrifter riskerar "restskatt" på tiotusentals eller hundratusentals  kronor. Pengar de i många fall helt enkelt inte har.

Vinnarna blir  tryckerierna, som håvar in storbelopp helt oförtjänt. Samt förstås  Skatteverket, som slipper ta konsekvenserna av att de har gjort fel”
, skriver Neld och Edberg i SvD.

Skatteverket fortsätter att skicka kravbrev till tryckeriernas kunder – trots att Kammarrätten redan tagit upp flera av fallen, och då  ogiltigförklarat följdändringsbesluten.

”För landets tidningar och tidskrifter är det förstås en Kafka-mardröm,  som inte kan ta slut snart nog. Låt oss nu för journalistikens skull  hoppas att Högsta förvaltningsdomstolen delar Kammarrättens bedömning.  Annars blir följderna – för förlagen, för dess anställda och för alla  läsare – oöverskådliga.”
, skriver Neld och Edberg.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.