Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”En mytbildning som odlats i medierna”

Publicerad: 4 juni 2012, 10:24

Bo Krogvig och Dan Svanell.

Socialdemokraterna är med 37,3 procent landets största parti i SCB: s stora partisympatiundersökning. Påståendet att Stefan Löfvens tystnad skulle bidra till det starka opinionsläget får skarp kritik av förra pressekreteraren Dan Svanell: – Det är helt felt. Det har gått några månader där Stefan Löfven formerar sitt lag. Beskrivningen av honom som passiv ger jag inte mycket för, säger Dan Svanell.


Ämnen i artikeln:

Dan Svanell

I dag presenterades Statistiska centralbyråns (SCB) stora partisympatiundersökning. I den färska rapporten får Socialdemokraterna 37,3 procent, en statistiskt säkerställd uppgång på 6,6 procent jämfört med förra SCB-mätningen i november 2011. Partiet har i mätningen ett försprång mot Moderaterna som backar med 4,8 procent till 28,6 procent. Dan Svanell, som i december lämnade jobbet som Håkan Juholts pressekreterare tycker att man ska se siffrorna med försiktighet.

– Man ska vara försiktig med opinionsmätningar. SCB är den största mätningen och visar att Socialdemokraterna är ett uppåtgående parti och att regeringen har stora problem med två partier som ligger farligt nära 4-procentsspärren. Det gäller att vara ödmjuk och realistisk. Det här är opinionssiffror som speglar vad folk tycker i dag, inte om vad folk röstar i valet 2014, säger Dan Svanell.

Dan Svanell tycker inte att man ska använda opinionssiffrorna i kommunikationen. Mätningen kan ge partiet internt självförtroende efter den turbulenta tid och låga opinionssiffror som präglade hösten.  Bo Krogvig på Springtime har tidigare varit kampanjmakare för Socialdemokraterna. Han tolkar siffrorna som att partiet är på rätt väg:

– Partiet har gått igenom en kris som varit den svåraste i Socialdemokraternas historia. Med de här siffrorna står partiet bättre rustade inför att regeringen lägger fram sin budget i september.

I den allmänna debatten har det hävdats att Stefan Löfvens tystnad har bidragit till lyftet. Likt Dan Svanell opponerar sig Bo Krogvig kraftigt mot den verklighetsbeskrivningen:

– Det är skitprat. Det här är en sorts mytbildning som odlats i medierna. Stefan Löfven har hållit flera stora tal och lagt fram ett alternativ till regeringens vårbudget. Partiet positionerar sig steg för steg och det är en bit kvar.

Hur kan Socialdemokraterna använda sig av siffrorna?
– Det är klart att man kan använda sig av siffrorna, de är oerhört intressanta om man bryter ner dem i detaljnivå och ser till åldersgrupper och utbildningsnivå. Bryter man ner siffrorna kan partiet dra slutsatser om vad som har hänt och vad man kan förändra framöver.

Hur ska partiet använda sig av SCB-mätningen i kommunikationen?
– Att kommunicera opinionssiffror bär inte, det sköter medierna. Opinionsmätningar kan bidra till positiv spin, men det är viktigare att bli ett ordentligt regeringsalternativ, säger Bo Krogvig.

SCB PARTISYMPATIMÄTNING

Socialdemokraterna 37,3 %

Moderaterna 28,6

Miljöpartiet 8,1

Vänsterpartiet 5,9

Folkpartiet 5,5

Sverigedemokraterna 5,4

Centerpartiet 4,7

Kristdemokraterna 3,7

Övriga 0,8

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Dan Svanell

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.