tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

“En normalbegåvad person kan inte tro att jag menar hela journalistkåren”

Publicerad: 21 april 2016, 07:32

Linus Bylunds tweet kritiseras för att han har kallat svenska journalister för nationens största fiende.

Foto: Fredrik Thambert

SD-politikern Linus Bylund kritiseras för att på Twitter ha påstått att journalister är nationens största fiender. Själv säger han till Resumé att vem som helst borde förstå att han inte menar hela journalistkåren.

Ämnen i artikeln:

TwitterLinus BylundTwitterstorm

LL

Louise Lindberg


– Man tror att jag ger mig på hela journalistkåren, vilket är felaktigt. Min poäng är, vilket framkommer i tweeten, att man är nationens fiende tills man fullt ut börjar tillämpa konsekvensneutralitet i arbetet, säger Linus Bylund till Resumé.

Linus Bylunds uttalanden var uppdelade i flera tweets, vilket han menar att har orsakat felaktiga uppfattningar. Nu har han i en bild på Twitter samlat hela uttalandet i en enda lång text:

— Linus Bylund (@LinusBylund) 19 april 2016Eftersom vissa tycker det är ok att skärmdumpa och sprida halva meningar utanför sin kontext gör vi såhär istället. pic.twitter.com/67Wh3QZp9R

Vad grundar sig ditt uttalande i?

– Det grundar sig i att det var flera journalister och personer, framförallt från vänstersfären, som i och med Kaplans avgång tyckte att man inte alls har varit annorlunda i bevakningen av Miljöpartiet, trots att det är belagt i forskningen att man har det. Då blev jag mycket förbannad.

Forskningen som Linus Bylund pratar om är en undersökning som Sifo gjorde under EU-valrörelsen år 2014, som visade att Miljöpartiet inte granskades i lika stor utsträckning som de andra partierna under valrörelsen 2014. I och med granskningen av Mehmet Kaplan har flera journalister menat att man inte alls särbehandlar Miljöpartiet, och det var det som upprörde Linus Bylund.

– Man har gullat med Miljöpartiet under så lång tid. Sex, sju år efter att uppgifterna om Kaplan var kända kommer de ut i media, att man ska lyfta fram det som att man visst granskar MP får mig, som jag skriver i min tweet, att hånskratta.

Kan du förstå att din tweet kan missförstås?

– Nej. Jag har många gånger skrivit saker som går att missförstå, men i den här tweeten kan inte en normalbegåvad person tro att jag menar hela journalistkåren. Jag brottades med mig själv om jag ska göra en pudel av det hela, men efter att ha läst igenom den noga kom jag fram till att det inte finns något att missförstå i den.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev