onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”En produktionsassistent har lägre människovärde än en programledare”

Publicerad: 23 oktober 2017, 07:47

I förra veckan uppdagades år av sexuella trakasserier från Martin Timell. Men hur mycket kände TV4 till? Foto: Frida Flakstad/Björn Elgstrand

Mediebranschen är full av självuppblåsta maktmän, och det är maktstrukturerna som gjort att det varit svårare att åka dit för övergrepp, det skriver den före detta tv-redaktören Emma Borgström.

Ämnen i artikeln:

Produktionsbolag#MeTooMeter TelevisionMartin TimellTV4MediaMedierTVTv-branschen

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I samband med #Metoo-kampanjen har det framkommit anklagelser om grova sexuella övergrepp mot flera kända svenska mediemän. Bland annat Martin Timell som nu är avstängd från TV4-gruppen.

Emma Borgström
har tidigare arbetat som researcher och redaktör för flera produktioner för TV4-gruppen. I dag är hon kommunikationskonsult. Hon beskriver varför Martin Timell kunde komma undan i så många år trots att TV4 och produktionsbolaget kände till hans beteende som kulminerade med ett sexuellt övergrepp på en personalfest. I en debattartikel i Expressen beskriver Emma Borgström en bransch med många unga människor, utan större anställningstrygghet som inte vågar höja rösten kring problem. Hon berättar hur hon själv hållit tyst om sexuella trakasserier eftersom hon var rädd att få lämna branschen.

Jag visste min plats och det var bara att gilla läget, dessutom har det hänt så mycket värre saker som jag, liksom de flesta andra tjejer, bara tagit för givna som en del som man måste acceptera som kvinna.”, skriver hon och fortsätter med att beskriva hur hierarkier gör att de maktfullkomliga mediemännen skyddas.

Kanalernas programledare är så viktiga för deras varumärken att ett erkännande av problemet riskerar att bli för kostsamt för dem och hittills har det ju fungerat väl att se mellan fingrarna… Om du berättar om ett övergrepp kan du räkna med att dels bli förtalad och utpekad som uppmärksamhetssökande lögnerska, och framtida jobb är absolut uteslutet. ”

Enligt Emma Borgström är det knappast någon slump att det krävdes kvinnor med positioner i offentligheten för att lyfta problemet med sexuella trakasserier på svenska mediehus.

”Nu står vi dock inför nästa utmaning, kommer cheferna se till att männen inte ersätts av nya kändisprofiler som ingen vågar säga emot? Kommer produktionsassistenten få lika stort människovärde som programledaren?”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev