Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”En skitkrönika, direkt skadlig”

Publicerad: 3 april 2014, 07:51

Mårten Schultz är inte nådig i sin kritik mot Frida Boisens krönika.

Foto: Stockholms Universtitet och skärmdump från Expressen.

Juridikprofessorn Mårten Schultz totalsågar Frida Boisens klickraket-krönika om "rumpnypdomen". – Det var en skitkrönika. Direkt skadlig, säger han till SVT.se.


Ämnen i artikeln:

Staffan DoppingOisín CantwellFrida BoisenLisa MagnussonMårten Schultz

Resumé rapporterade tidigare i veckan om Oisín Cantwells och Lisa Magnussons nyanserade bild av "rumpnypsdomen" i Norrköpings Tingsrätt, som kontrast till den samlade mediebilden och Frida Boisens krönika om fallet. Boisen drog slutsatsen att signalen till samhället blir att det är fritt fram för män att nypa på kvinnors bröst och rumpor – ett resonemang som pulvriserades av Cantwell, Magnusson samt även pr-konsulten och mediekritikern Staffan Dopping.

Nu stämmer Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms Universitet, in i kritiken mot GT:s chefredaktör – och går ännu hårdare fram.

– Hon (Frida Boisen) kan inte ha läst domen innan hon skrev utan verkar ha haft en förutbestämd uppfattning om att hon ville skriva något ur ett kvinnorättsligt perspektiv. Krönikan är så långt ifrån domens verklighet så att den är helt "off the mark", säger Mårtens Schultz till SVT.se.

SVT: Krönikan har rekommenderats 46 000 gånger på Facebook, vad händer med synen på rättsväsendet när läsarna ges en sådan bild?

– Ja det är väl därför Boisen skriver en sådan här krönika, för att hon vet att den får många klick. Den är direkt skadlig, ett effektsökeri som innebär att människor som inte läst domen får ett felaktigt intryck av rättsväsendet, och de som har läst domen anser att artikeln är ohederlig.  Den underblåser en ofta orättvis misstro mot domstolar, om att övergrepp mot kvinnor inte leder till rättsliga åtgärder, vilket är fel. Det var förmodligen det sämsta som någon skrivit om ett rättsfall i år, säger Mårten Schultz.

Resumé har sökt Frida Boisen för en kommentar. Tidigare i veckan sa hon följande till Resumé:

– Det är bra att fler journalister nu får upp ögonen för olika former av sexuella trakasserier, och att vi ser olika konsekvenser av domar som berör olika former av sexuella trakasserier. Ja, jag har läst domen och som sagt anser jag och många med mig tror jag, att det anmärkningsvärda är att Norrköpings tingsrätt, i domen skriver att de utgår från att kvinnan blivit tagen i rumpan, men att rätten trots det anser att kvinnan inte befunnit sig i en nödvärnssitation när hon utdelar örfilen. Det är för mig ett märkligt resonemang som skickar konstiga signaler.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.