Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"En varningsklocka för Aftonbladet"

Publicerad: 3 februari 2009, 09:29

Expressens Marcus Birro nobbade drömbudet från Aftonbladets chefredaktör Jan Helin. I går vann Birro Aftonbladet-utmärkelsen Stora Bloggpriset.


Marcus Birro vann Stora Bloggpriset i kategorin sport. Här på scenen med prisutdelaren Jenny Östergren. Foto: Anna Thunander.

Expressens modechef Elin Kling och tidningens sportskribent Marcus Birro vann Stora Bloggpriset i kategorierna mode respektive sport.

Aftonbladet blev utan pris – en stor triumf för Expressen som ägnar händelsen stort utrymme i dagens tidning.

Marcus Birro fick nyligen ett lukrativt bud från Aftonbladets chefredaktör Jan Helin, men den 36-årige Italien-bloggaren valde att stanna på Expressen.

Hur var det att ta emot priset, Jan Helin försökte ju nyligen värva dig?

– Det kändes så klart lite speciellt. Men vi hade hälsat på varandra innan. Det är över för mig. Det är som i fotboll. Jag tror inte Aftonbladet bygger sitt lag på spelare man INTE har, säger Marcus Birro.

Vad sa Helin till dig?

– Han gratulerade mig till att ha landets bästa blogg.

Tror du det svider för honom att han inte lyckades värva dig?

– Jag tror det svider att de inte försökte värva för ett år sedan när jag själv hörde av mig med mitt intresse dit. Men jag trivs så väldigt bra i Expressen.

Känns det speciellt att vinna ett pris som delas ut av Aftonbladet?

– Ja, det gör det. Jag har blivit hånad och förlöjligad av vissa sportmedarbetare så det är klart att det känns speciellt.

Varför vann du tror du?

–För att jag inte är sportjournalist. För att jag kommer från en annan värld, ett annat land. Jag tror folk uppskattar den poetiska tonen. och så är det låga trösklar mellan det jag gör och vem jag är. Jag är den felande länken mellan supporter och skribent. Jag har ingenting att förlora när jag skriver. Jag tror också människor uppskattar att jag kan hantverket. Efter tio böcker har jag lyckats slipa på mitt skrivande.

Hur slår det här mot Aftonbladets självförtroende tror du – att två Expressen-bloggare vann och de själva blev utan pris?

– Jag tycker samtidigt det är modigt av dem. Det borde vara en varningsklocka. Man har valt en linje och knytit vissa skribenter till sig som nu gör att andra, bättre skribenter, väljer andra tidningar att jobba för.

40 000 läsare röstade i Stora Bloggpriset.

Resume.se har sökt Jan Helin.

Aftonbladets informationschef Niklas Bodell har följande kommentar:

– Att vi delar ut pris till medarbetare på andra arbetsplatser är inte konstigare än att Bonnier delar ut Stora Journalistpriset till personer utanför Bonnier-sfären.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.