Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Englas mamma JK-anmäler tre tidningar

Publicerad: 5 juni 2009, 07:54

Carina Höglund, vars dotter Engla mördades i april förra året, JK-anmäler tre tidningar för tryckfrihetsbrott. Anser att de var ”extremt kränkande eller missvisande” i sin rapportering om händelserna.
– Jag vill få till en journalistik som fungerar även för brottsoffer, säger Carina Höglund.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSydsvenskanJustitiekanslern

Carina Höglund anmäler Sydsvenskan, Expressen och Nordisk kriminalkrönika till Justitiekanslern för tryckfrihetsbrott. Enligt Höglund har tidningarnas publiceringar varit ”extremt kränkande eller missvisande”. I sin anmälan skriver hon att hon valt ut de tre grövsta övertrampen. Samtidigt påpekar hon att det finns många fler.

– De här exemplen var slag under bältet. Jag är inte ute efter att media ska bli perfekt utan att det ska komma tydligare förhållningssätt mot de grövsta kränkningarna som kan drabba brottsoffer och dess anhöriga, säger Carina Höglund. Hon tillägger.
– Övertramp som felskrivningar eller kraftiga vinklingar är en del av journalistiken idag och det vet folk om, det är sånt får man ta. Jag tycker att det är bra att media finns men jag vill hjälpa till så att vi ska kunna ha en så bra journalistik som möjligt som fungerar även för brottsoffer. Brottsoffer behöver synas för att hjälpa andra och det är bra att brottsoffer vågar kliva fram i media. Med det måste bli ett bra samspel mellan media och dem som drabbas av något. Det är det jag är ute efter.

Vad hoppas du på?

– Någon fällande dom eller liknande lär det inte bli. Och det är inte det jag hoppas på heller. Det är för svårt att vinna mot media. Men jag vill att vi ska kunna få igång en debatt om vad man skriver och hur man skriver och PO:s roll. Jag tycker att själva den här saken med PO är väldigt märklig, att en egen branschorganisation får ha sina egna rättegångar eller vad man ska kalla det. Jag kallar PO för en klubb för inbördes beundran och gnäll. Tidningar kan välja att göra ett fel för att få läsare och sedan får de får böter som går till den egna branschorganisationen.

Enligt Höglund var Expressens publicering ett alldeles för kraftigt övertramp. De publicerade en förundersökning som var belagd med sekretess.
– Vi som inte visste vad som hänt exakt fick en chock. Det stod en massa otäcka saker. Alla i branschen måste ha varit säkra på att Expressen gjorde fel. I det här fallet har jag valt att inte anmäla till PO eftersom jag inte vill vara med i det spelet, jag vill inte låta en egen branschorganisation bedöma sig själv. Då får man bara en liten ursäkt och jag har lärt mig att det som räknas är det som syns stort med bild. Jag hoppas att JK verkligen ska ta det här på allvar.

Varför anmäler du nu?

– Nu har det gått ett halvår och nu känner jag att orkar ta tag i det här. Många frågar sig säkert varför har hon inte anmält tidigare. Är man skör kanske man inte orkar, så var det för mig och så är det nog för många andra också. Det borde PO ta i bedömning.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.