Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Eniros skandal-vd talar ut

Publicerad: 26 april 2016, 05:59

Foto: Wikimedia/Per Pettersson

Eniros skandal-vd talar ut, Moderaterna KU-anmäler Gustav Fridolin och Facebook planerar en egen kameraapp. Det är några av nyheterna i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

TwitterMiljöpartietJohan LindgrenFacebookEniroModeraternaGustav Fridolin

Eniros skandal-vd talar ut efter att ha blivit friad
År 2014 fick Johan Lindgren sparken från jobbet som vd för Eniro. Sedan polisanmäldes han för felaktigheter i bokföringen.

– Jag blev helt slagen. Det gjorde ont i hela kroppen. Man tar sig inte upp, berättar han idag i en stor intervju med Dagens Industri om hur det kändes att bli polisanmäld.

I ett skiljedomsförfarande kom han senare överens med Eniro om att få behålla en del av sin fallskärm, och efter 20 månader lades förundersökningen mot honom ner. Det gick inte att bevisa vem som hade ansvar för den missvisande redovisningen.

– Den blev en slags kick. Det är det klassiska, att det är så skönt att inte längre bli slagen, säger Johan Lindgren till DI.

Han berättar också att han, via sin advokat, hört av sig till Swedbanks sparkade vd Michael Wolf.

– Ett vd-jobb tar väldigt mycket av din tid och blir en stor del av din identitet. När det bryts, är det lätt att falla ur ramen, att det går åt skogen. Allt stöd, även från oväntat håll, är viktigt, säger Johan Lindgren till Dagens Industri.

Moderaterna KU-anmäler Gustav Fridolin
Efter att Miljöpartiets före detta presskontakt Magnus Johansson försökte påverka SVT:s sändning KU-anmäler nu moderaten Olof Lavesson Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, skriver Expressen. Att det är just Gustav Fridolin som anmäls motiverar Olof Lavesson med att det är han som leder partiet – en uppgift som enligt Olof Lavesson har skötts dåligt.

– Jag vill att KU granskar det här och ser om det är förenligt med de lagar och regler som finns. Jag anser att det inte är det och hoppas att det leder till en fällning så att vi inte ser den här typen av agerande igen, säger Olof Lavesson till Expressen.

Facebook planerar egen kameraapp
Det har varit mycket nyheter från Facebook nu. Det senaste är att det sociala nätverket planerar en egen kameraapp som skulle förenkla deras andra stora satsning med livesändningar på Facebook. Appen skulle i likhet med Snapchat ha telefonens kamera som startsida.

Med den här appen vill Facebook uppmuntra användare till att dela med sig mera av foton och filmer, skriver The Wall Street Journal. Appen är ännu under arbete och när den kommer att finnas redo för nedladdning framkommer inte.

Lättare att anmäla på Twitter
Tidigare har man endast kunna anmäla en tweet åt gången på Twitter, vilket har gjort processen ganska tidskrävande om en användare har utsatts för flera opassande tweets. Nu ändrar Twitter på sina regler och möjliggör en anmälan där man kan inkludera flera tweets i sin anmälan som ett sorts "bevis" på hur du har blivit utsatt. Det här är en välkommen förändring, då Twitter länge kritiserats för att vara dåliga på att motarbeta trakasserier i nätverket, skriver The Verge.

Massavhopp bland journalister i Ungern
Som protest mot att den ungerska nyhetssajten vs.hu tagit emot ersättning från landets centralbanks stiftelser, sade ett dussintal journalister upp sig. Bland dem fanns även sajtens chefredaktör, uppger The Big Story.

Svensk musik: mera pr och mindre innehåll
DN:s Sara Martinsson skriver i en debattartikel att "Aldrig tidigare har svensk musik handlat så mycket om pr och så lite om innehåll som 2016". Som exempel nämner hon Kents pr-kupp, Håkan Hellströms dubbelbokade Ullevi och diskussionen som uppstod kring att Avicii slutar: Är han utbränd?

Bonniers guldägg: Fastigheter
Förra året innebar ett paradigmskifte inom Bonniersfären. Vinsten för Bonnier Fastigheter blev större än den för Tomas Franzéns Bonnier AB: 1,2 miljarder jämfört med 900 miljoner kronor, skriver DI.

– Vi finns inte längre till endast för att förse koncernen med lokaler. Som för hela branschen har vi sett stora värdeförändringar av beståndet. Dessutom har vi lyckats komma ut med ett antal lyckade projekt som ytterligare har höjt värdet på fastigheterna, säger Bonnier Fastigheters vd Tomas Hermansson till tidningen.

Louise Lindberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.