Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Eniros sparkade vd får 20 miljoner

Publicerad: 19 augusti 2014, 08:36

Johan Lindgren.

Foto: Eniro.

Igår stod det klart att Eniros vd Johan Lindgren lämnar bolaget. Han får 12 månadslöner plus ett avgångsvederlag på ett halvår, vilket är värt totalt 14 miljoner kronor. Han har också så kallade syntetiska aktier för 6 miljoner kronor. Han ersätts av Danmark-chefen Stefan Kercza, som går in som tillförordnad vd.

Ämnen i artikeln:

Johan Lindgren

KB

Karl-Johan Byttner


DI.se rapporterar att Eniro levererade en kvartalsrapport långt under förväntan vid mitten av juli, vilket gav ett kraftigt kursfall.

Vd Johan Lindgren valde då att göra av sig av med Sverige-chefen Cecilia Bonde eftersom hon inte var "tillräckligt försäljningsinriktad". Nu har han alltså fått lämna av samma orsak.

DI.se rapporterar nu att chefen för investerarrelationer, Cecilia Lannebo, uppger att Johan Lindgren får med sig 20 miljoner kronor när han lämnar bolaget.

Förutom månadslöner och avgångsvederlag på totalt 14 miljoner inklusive sociala avgifter och pension får Johan Lindgren med sig syntetiska aktier för 6 miljoner kronor - enkelt förklarat ett incitamentsprogram som efter en inlåsningstid ger innehavaren rätt till ersättning utifrån hur bolagets börskurs har utvecklat sig.

- Detta är ett historiskt aktieprogram och utbetalningen sker nu i september. Det är inte en fallskärm, säger Cecilia Lannebo i en kommentar.

DI:s reporter Ulf Petersson skriver följande idag:

"De senaste fyra åren har Eniros försäljning minskat med 40 procent och de senaste två kvartalen har försäljningsminskningen uppgått till 11 procent per kvartal. Det Eniro nu behöver är en säljare av guds nåde...Det kommer inte att bli ett lätt jobb."

Eniro-aktien föll med 7 procent efter beskedet att Johan Lindgren lämnar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev