Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Erdogans hårda slag mot pressfriheten i Turkiet: 45 medier stängs ner

Publicerad: 20 juli 2016, 08:30

RTÜK – mediemyndigheten som har dragit in sändningstillstånden.

Samtliga medier som får indragna sändningstillstånd påstås ha kopplingar till de som anklagas ligga bakom fredagens kuppförsök i Turkiet.


Ämnen i artikeln:

Journalisten

Den turkiska mediemyndigheten RTÜK har beslutat att dra in sändningstillstånden för 25 radio- och tv-stationer samt 20 oberoende nyhetssajter, skriver Journalisten. Anledningen är att de påstås ha kopplingar till Gülenrörelsen och "djupa staten" som står anklagade för kuppförsöket i Turkiet.

STV, Samanyolu Haber, Meydan och Gazeteport är några av de berörda medierna.

Philippe Leruth, ordförande i Internationella Journalistfederationens kritiserar aktionen för att vara ett ingrepp på pressfriheten.
– Situationen eskalerar med fler gripanden och mer censur. Det internationella samfundet kan inte stillatigande se på när all form av kritik tystas och de demokratiska värdena därmed hotas i Turkiet, säger han i ett uttalande.

Samtidigt pågår övergepp mot journalister. Många journalister har gripits de senaste dygnen för påstådda kopplingar till Gülenrörelsen. I söndags stormades redaktionen på dagstidningen Gazetem İstanbul, anklagade för att stödja kuppförsöket, skriver Bianet. Enligt nyhetssajten ABC Gazetes ägare Merdan Yanardağ, har han själv fängslats efter att sajten varnat för risken för ett nytt kuppförsök, ett islamistiskt sådant, rapporterar Reportrar utan gränser.

Därtill har myndigheterna i Azerbajdzjan stängt ner tv-kanalen ANS TV för att man skulle sända en intervju med Gülenrörelsens grundare Fethullah Gülen.

Under onsdagen läckte Wikileaks 300 000 mejl från turskiske presidenten Erdogans parti AKP. Men bara några timmar senare blockerades internetsidorna i landet, enligt nya uppifter till The Guardian.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Journalisten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.