Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Erfors anlitar stjärnadvokat

Publicerad: 10 juni 2009, 14:46

5 miljoner kronor att bli av med Staffan Erfors. Han tänker ta strid och har anlitat en av landets främsta arbetsrättsjurister, advokat Lars Viklund. – Ja, det vore bara fånigt att förneka att jag företräder Staffan Erfors, säger Lars Viklund.


Ämnen i artikeln:

Staffan ErforsThomas MattssonExpressen

truefalse

Staffan Erfors

Kvällspostens förre chefredaktör Staffan Erfors och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är utåt rörande eniga: Staffan Erfors samröre med den förre Hells Angels-bossen Thomas Möller har skadat förtroendet för Expressen och gjort det omöjligt för USA-korrespondenten att fortsätta arbeta för tidningen.
Men hur Staffan Erfors ska skiljas från tidningen är oklart. På Expressen.se understryker Thomas Mattsson att Staffan Erfors inte har fått ”sparken”, utan ”själv insett att vänskapen med Thomas Möller var olämplig, och min uppfattning är att han därför inte kan fortsätta arbeta som journalist på Expressen”.

”Det föreligger en förtroendeskada mellan Expressen och Erfors”, skriver Thomas Mattsson i ett brev till medarbetarna. Det finns, förutom pensionen och döden, bara tre sätt att lämna en
tillsvidareanställning: avsked eller uppsägning från antingen företagets eller den anställdes sida.
Staffan Erfors är inte avskedad, vilket kan ske bara när den anställde har misskött sig grovt och oftast efter flera varningar. Han är fortfarande anställd och sitter i diskussioner om sin framtid:
– Samtalen pågår nu, bekräftar Thomas Mattsson. Vi diskuterar de kontakter som har varit med Thomas Möller. Staffan redovisar vad som har skett. Det är av stor vikt för både Staffan Erfors och Expressen att reda ut vad som har hänt så att vi får en så långt möjligt gemensam bild.

Har det framkommit något ytterli­gare som kan läggas honom till last?
– Nej, det har det inte. Jag upplever Staffan Erfors som väldigt mån om att informera Expressen och försäkra sig om att han bidrar med så bra beslutsunderlag som möjligt.
Är Staffan Erfors fortfarande anställd i Expressen?
– Ja, och det finns ett antal scenarier som blir konsekvensen av de samtal vi har.
Kan följden bli att han även i fortsättningen jobbar för Expressen?
– Jag vill inte föregripa utgången av samtalen. Men jag tycker att jag har varit tydlig i min kommunikation. Det har uppkommit en förtroende­skada och
Staffan inser att han kunde ha skött den här frågan annorlunda.
Har Staffan Erfors tagit in någon juridisk hjälp?
– Det får du fråga honom om.

Om inget annat graverande framkommer har Lars Viklund och Staffan Erfors sanno­likt ett bra förhandlingsläge. Det förutsätter att Staffan Erfors inte har påverkat Expressens bevakning av Thomas Möller, Hells Angels eller mc-gängen.
Staffan Erfors har träffat en gangster och lånat ut sin lägenhet till denne. Det är möjligen omdömeslöst, men knappast skäl för uppsägning. Det betyder att Expressen måste betala bort honom på en nivå som liknar dem där företag trotsar AD-domar och köper ut anställda. Det innebär att Staffan Erfors har goda möjligheter att begära minst tre årslöner. De senaste två taxeringsåren har Staffan Erfors tjänat över 1,2 miljoner kronor. Tre årslöner ger 3,7 miljoner, som med lönebikostnader drabbar Expressen med omkring 5 miljoner kronor. Staffan Erfors har avböjt att kommentera.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.