Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Erik Hamréns frostiga relation till pressen: ”Rentav mediefientlig”

Publicerad: 1 februari 2016, 13:21

Sveriges avgående förbundskapten Erik Hamrén och TV4:s Olof Lundh

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons

Pikar, bråk och ständigt kritiserad. I dag meddelade Erik Hamrén att han avgår som förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget. Nu vill TV4:s fotbollsexpert Olof Lundh att fotbollsförbundet ska ta fram en ny mediepolicy inför rekryteringen av hans ersättare.


Ämnen i artikeln:

FotbollskanalenErik HamrénOlof LundhSvFF

Medialt fick Erik Hamrén en bra start som förbundskapten. När han showade och bjöd på sig själv i "Skavlan" nådde tv-programmet en rekordpublik.

Det var i november 2009 och mycket vatten har hunnit rinna under broarna sedan dess. Hösten 2010 blev Erik Hamrén upprörd på Aftonbladet efter att tidningen spionerat på landslagets stängda träning. Förbundskaptenen läxade upp Aftonbladets utsända på ett möte på spelarhotellet på torsdagseftermiddagen.

– Vad som sades på mötet kan stanna mellan oss och Hamrén, sade Michael Wagner, Sportbladets reporter till Resumé.

Sverige kvalificerade sig för EM 2012 där landslagets lek där reservmålvakten Johan Wiland tvingades dra ner brallorna blev en stor snackis i medierna. Landslaget åkte ut i gruppspelet. När Sverige på hösten slog England med 4-2 under en magisk invigningskväll på nationalarenan Friends hamnade Erik Hamrén i luven på TV4:s Patrick Ekwall.

När journalisten frågade Erik Hamrén om hur mycket han kände att 4–2-segern var ett verk av laget och hur mycket han kände att det var ett verk av Zlatan Ibrahimovic så tappade förbundskaptenen humöret.

– Det är löjligt att hålla på med det. I ett lag är det elva spelare som jobbar hårt för varandra. En spelare kan inte göra någonting, men han är en världsspelare och det visar han i dag med fyra mål. Men han kan inte göra det ensam, sa Hamrén till TV4.


Ekwall svarade "Det är nästan så att vi tror det." - vilket inte uppskattades av Hamrén.

– Okej, det är dålig respekt mot de andra där ute på planen. Det är riktigt dålig respekt mot de andra som jobbar där ute. Det är världsklass, men de andra gör ett jävla jobb också, sa han till TV4.

Sverige misslyckades med att kvala till VM i Brasilien 2014, men Erik Hamrén fick åka dit i alla fall. SVT:s beslut att anlita förbundskaptenen som expert väckte frågor om public service-bolagets oberoende. När han väl klev in i tv-studion lät inte kritiken vänta på sig.

I november 2014 fick TV4:s Olof Lundh en uppsträckning i direktsändning när Erik Hamrén riktade sig mot fotbollsexperten och ironiserade: "Det är ju tur att i alla fall nån kan lite fotboll".Olof Lundh har flera gånger ifrågasatt Erik Hamréns förhållningssätt till medierna. Journalisten och fotbollsexperten som var med och avslöjade förbundskaptenens avgång tidigare i dag uppmanar i ett blogginlägg Svenska Fotbollsförbundet att ta fler och bättre referenser när de söker efter Erik Hamréns ersättare:

"De som jobbat nära honom hade kunnat ge bilden av en tränare som har svårt att ta kritik och hantera den. Ta bara att han knappt hälsar på Anders Svensson längre. Eller som kanske inte alltid har järnkoll på spelare som kan vara aktuella. Det gäller att få en så fullödig bild som möjligt, vilket ändå inte är någon garanti.", skriver Olof Lundh på Fotbollskanalen.

– Jag märkte ganska tidigt att han rentav var mediefientlig. Han var på mig redan vid första landskampen i Italien. Hade de tagit bättre referenser så hade förbundet förstått att de hade att göra med en person som har väldigt svårt att ta kritik. Då är det svårt att vara förbundskapten, eftersom det alltid kommer att finnas kritiska röster, säger Olof Lundh till Resumé.

När Erik Hamrén tillträdde efter Lars Lagerbäck 2009 hyllades hans personlighet av medierna. I dag ser situationen annorlunda ut.

– Han var och dansade i "Skavlan" och kontrasten mellan honom och Lasse Lagerbäck var avgrundsdjup. Han pratade också om offensiv fotboll vilket gjorde att många journalister blev förtjusta i honom efter åren med Lagerbäcks riskminimering. Han passade in i mediedramaturgin.

– Men man märkte ganska tidigt att han gick i polemik på ett helt annat sätt än Lagerbäck eftersom han är en känslomänniska och den senaste tiden har det bara blivit värre. I somras kom han med ett uttalande om att "spelarna inte gör som jag säger". Då ställde jag några frågor om varför de inte gjorde som han sa. Då drog han in mina barn och frågade om de alltid gjorde som jag sa.

Finns det någon speciell händelse som gjort relationen mer kärv?
– Han fick en bra start i EM-kvalet med vinster mot Ungern och San Marino. Sen väntade Holland borta hösten 2010. Hamrén pratade om att vinna över ett lag som kommit tvåa i VM den sommaren. Sverige blev utklassade med 4-1 och det blev tufft för honom medialt. Efter det har aldrig relationen hämtat sig. Efter de svaga resultaten under hösten har den blivit riktigt dålig.

Har landslaget blivit öppnare eller mer slutet under hans ledning?
– Mer slutet, definitivt. All story-telling om det öppna landslaget är bara skitsnack. Hamrén och Zlatan har tillsammans spridit en sluten kultur som spridit sig i gruppen. När laget gick till EM var det flera spelare som uttryckte sin kritik mot medierna i stället för att fira avancemanget till slutspelet. Det säger en hel del om hur medierelationerna blivit under Hamréns dagar.

Hur skulle du vilja att den nya förbundskaptenen förhåller sig till media?
– Det viktiga är att förbundet vet vilken bild av landslagen man vill förmedla. Då får förbundskaptenen några villkor att jobba efter. När Erik Hamrén tillträdde fick han själv diktera villkoren. När Zlatan slutar har förbundet en möjlighet att skapa en ny mediepolicy. Då kan förbundet presentera en kravbild som förbundskaptenen måste acceptera om han vill ta jobbet. Det handlar trots allt av landslaget i fotboll som är en av landets populäraste folkrörelser.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.