Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Erik och Lottas svar på Weises kritik: ”Julen är fredspipornas tid”

Publicerad: 21 december 2017, 07:37

Foto: SVT.

Erik Haag och Lotta Lundgren bemöter Arne Weises kritik, julkalendern får sig en känga och Facebook slutar flagga ifrågasatta nyheter. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookSVTArne WeiseCilla BenköErik HaagLotta LundgrenSveriges Radio

TV-profilen Arne Weise riktade tidigare i december kritik mot årets julvärdar Lotta Lundgren och Erik Haag, eftersom SVT och duon slopar direktsändningen på julafton i år. I stället är allting förinspelat, vilket fick Arne Weise att ilskna till.
– Fy fan! Det är så jävla viktigt att man sitter där, så som jag gjorde i trettio års tid. Man kan inte sitta hemma och njuta av sig själv. Jag blir upprörd när jag hör det här, sa han till Nöjesbladet tidigare.
Lotta Lundgren svarar nu på kritiken i Expressen:
– Jag är ett stort fan av Arne Weise och hans skitlånga gärning i Sveriges Television. Jag tänker på julen som fredspipornas tid. Varför ska man ligga och bråka med varandra i var sin skyttegrav? Det vill nog varken vi eller Arne, säger hon till tidningen.

Kritik mot julkalendern: "Skapar en nidbild"
Forskare är inte virriga och excentriska med rufsigt hår och märkliga kläder, skriver lektor Marie Rådbo, professor Pernilla Wittung Stafshede och professor Anders YnnermanDN Debatt. De menar att julkalendern i SVT, som i år heter "Jakten på tidskristallen", framkallar en negativ inställning till områden som matematik, programmering och naturkunskap. Detta genom hur rollfiguren Siv Styregaard, spelad av Eva Rydberg, beter sig.

"Bilden som förmedlas är att dessa områden är tråkiga, svåra, nördiga och de som råkar vara intresserade är töntar och asociala individer", skriver de.

Julkalendern har även stött på kritik tidigare. För några veckor sedan kritiserade organisationen Unga Allergiker att julkalendern enligt dem framställde astmatiker som töntar. Det skriver TT.

Facebook slutar flagga ifrågasatta nyheter
Förr har man kunnat flagga artiklar i rött när Facebooks faktakontrollanter ansett att de är fejk. Nu upphör den funktionen och ersätts av möjligheten att publicera relevanta artiklar eller länkar till tillförlitliga källor som ska ge artikeln en större kontext. Anledningen till att man skrotar den tidigare funktionen är för att den enligt Facebook inte gör så att läsaren ifrågasätter innehåller, utan i stället befäster sina djupt rotade åsikter. Det rapporterar Techcrunch.

Ökat våld mot kvinnliga journalister
Över 60 journalister har dödats i sitt arbete under 2017, enligt två rapporter från International News Safety Institutes (INSI) och Reportrar utan gränser. I rapporten ses en ökning av döda kvinnliga journalister.
– INSI:s rapport ger en mycket oroväckande bild. Under 2017 ökade våldet mot kvinnliga journalister och antalet som blev dödade i tjänst ökade markant. Det är en negativ utveckling som måste stoppas, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö som också är styrelseledamot i INSI, till DN.

Miljardär kan sälja stor andel i NY Times
Den mexikanska miljardären Carlos Slim planerar att sälja en del av sin andel i The New York Times. Det skulle innebära att Carlos Slim går från att äga 17 procent av tidningen till att äga åtta procent. Carlos Slim har haft sin andel i The New York Times sedan 2009, då han lånade ut 250 miljoner dollar till dem. Det skriver Bloomberg.

Hovrätten tar inte upp förtalsmål mot Expressen
Svea Hovrätt sa under gårdagen nej till att ta upp ett förtalsmål mot Expressen. Det hela gäller granskningar av en dömd rånare och tidigare narkotikamisstänkt och en näthatare. Expressen har friats i ärendet tidigare, både i Stockholms tingsrätt, Allmänhetens pressombudsman (PO) och Pressens opinionsnämnd (PON). Det skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i sin egen blogg.

För första gången nånsin: Pringles i Superbowl
Det är en hård fight mellan varumärken som vill ha en spot under reklamfilmens mecka – Superbowl som äger rum i början på februari. Det är också svindyrt. Nu ska Pringles för första gången sända reklamfilm under sportarrangemanget. Enligt Kellogg's, som äger Pringles, kommer amerikaner att bli introducerade till ett helt nytt sätt att äta Pringles på, enligt Adweek.

Magda Gads vinterprat uteblir – ersätts av Rickard Wolff
Expressenjournalisten Magda Gad har lämnat återbud för sitt program i P1:s "Vinter i P1". Anledningen till det är ett arbetsintensivt år som slutade med att hon blivit sjuk och ska återhämta sig och ha semester fram till januari. I hennes ställe kommer Sveriges Radio reprisera den avlidne skådespelaren Rikard Wolffs vinterprat från 2012. Det rapporterar Sveriges Radio själva.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.