Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

ETC kuppar mot Efter Arbetet

Publicerad: 3 december 2012, 10:45

ETC med dess vd Johan Ehrenberg har gjort något som skulle kunna liknas vid en rejäl kupp mot föreningen Efter Arbetet, som ger ut tidningen med samma namn. Så sent som i fredags bytte ETC helt sonika namn på Efter Arbetet till ETC Malmö och lät den gå ut till prenumeranterna. ETC har även möblerat om hemsidan www.efterarbetet.se så att besökaren blir direktkopplad till ETC:s hemsida. – Det här är inte kul om man säger så, säger Bo Bernhardsson, ordförande för föreningen Efter Arbetet.


Ämnen i artikeln:

ETCJohan Ehrenberg

"För dig som prenumerant betyder namnbytet ingenting i sig. Du kommer  fortsätta att få tidning varje vecka, vi utkommer som vanligt på  fredagar med samma nyhetsredaktörer, samma utgivare och samma avslöjande  innehåll." Så skriver ETC Malmö på sin Facebook-sida.

ETC har på uppdrag av föreningen Efter Arbetet gett ut tidningen med  samma namn sedan februari 2009, men i fredags bytte tidningen plötsligt  namn till ETC Malmö.

Bo Bernhardsson, som är ordförande för Föreningen Efter Arbetet, är minst sagt förvånad:

– Jag tycker att det hela är märkligt. Inte minst med tanke på att vi  har ett avtal som löper med sex månaders uppsägningstid och i det  avtalet heter tidningen Efter arbetet, säger han.

Arbetet lades ned 2009 och i samband med detta skapade  Socialdemokraterna en tidningsförening som började ge ut veckotidningen  Efter Arbetet. Föreningen kopplade i sin tur in ETC för att göra tidningen. Men efter en tid uppstod problem i samarbetet i samband med att ETC ville omförhandla sitt avtal med föreningen.  

Enkelt förklarat gick förslaget ut på att att halvera bemanningen.
Föreningen svarade med att man inte kan producera en veckovis  kvalitetstidning under sådana premisser och meddelade att man ville säga  upp avtalet och i stället låta gamla LO-tidningen, som idag heter  Arbetet, ge ut Efter Arbetet.

– Vi hade hoppats på å att kunna göra en snygg avlösning och i lugn och ro bestämma tid när vi byter, säger Bo Bernhardsson.

Han uppger dock att Johan Ehrenberg mailade om att han bestämt sig för  att byta namn på tidningen, men Bo Bernhardsson kunde inte för sitt liv  tro att så verkligen skulle bli fallet:

– Nu har han bytt till ETC Malmö överallt där han kan göra det, säger Bo Bernhardsson.

Hur ska ni gå tillväga nu?
– Vi ska sätta oss ned med Arbetet och resonera hur vi ska hantera frågan.

Han uppger dock att man inte har några planer på att koppla in juridiska ombud.

– Jag har varken lust eller tid att diskutera huruvida det rör sig om ett avtalsbrott eller ej, säger Bo Bernhardsson.

Han uppger i stället att främsta fokus nu ligger på att fundera över hur man ska kunna fortsätta att ge ut Efter Arbetet:

– Jag ser det som att tidningen är nedlagd för närvarande, säger Bo Bernhardsson.

Efter Arbetet har fram tills i fredags haft cirka 2 500 prenumeranter,  vilket är en markant nedgång i förhållande till hur det såg ut då  samarbetet med ETC inleddes.  

Har du varit med om något liknande tidigare?
– Nej, men jag har inte varit så mycket involverad i affärer. Jag är  journalist från nedlagda Arbetet tillika riksdagsledamot och var  intresserad av att starta någon form av efterföljare till tidningen. Jag  tycker att det är bra med mångfald i medievärlden, säger Bo  Bernhardsson.

Vad har ni fått för reaktioner från prenumeranterna?
– Jag känner inte till detta eftersom sådana reaktioner inte kommer till  mig, men det skulle förvåna mig om det inte var mycket reaktioner om  man säger så, säger Bo Bernhardsson.

Resume.se har utan framgång sökt ETC:s vd Johan Ehrenberg.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

ETCJohan Ehrenberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.