Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

ETC startar dagstidning inför valet 2014

Publicerad: 29 december 2012, 12:05

Efter 34 år planerar nu ETC förlag att lansera en sjudagarstidning före valet 2014. ETC:s grundare och chefredaktör Johan Ehrenberg anser att Sverige behöver ett socialistiskt alternativ till dagspressen.


Ämnen i artikeln:

ETCJohan Ehrenberg

I en krönika på etc.se berättar grundaren och chefredaktören Johan Ehrenberg att ETC förlag kommer att starta en dagstidning innan nästa riksdagsval.

Enligt chefredaktörens beräkningar behöver Dagstidningen ETC en upplaga på 10 000 prenumeranter för att klara sig utan annonsörer.

"Eftersom vi redan idag har 20 500 prenumeranter på våra tidningar, tycker vi att det här är ett synnerligen realistiskt mål.", skriver Johan Ehrenberg i könikan.

Men det finns andra hinder på vägen. För att säkra tryck och lönekostnader under den minst nio månaders långa väntan på presstöd måste tidningen skaffa 30 miljoner kronor i kapital. Pengar som man kommer att låna.

I krönikan kritiserar Johan Ehrenberg LO för att lämna mediefrågan vind för våg:
" LO har en mediefond på 1,5 miljarder som kom från försäljningen av Aftonbladet. Att ledningen inte ens låtsats använda den för att stödja media som tänker underifrån är patetiskt."

Johan Ehrenberg tycker att svensk media saknar en socialistisk röst och en annan berättelse än den som dagspressen skildrar i dagläget. Samtidigt vill han nå en bredare målgrupp:

"Ansvaret är att göra en så bred tidning att människor kan slänga Dagens Nyheter eller Sydsvenskan i papperskorgen utan att förlora berättelsen om vad som händer i Sverige.", skriver Johan Ehrenberg i krönikan.

Under nästa år planerar ETC förlag dessutom att starta fyra ytterligare publikationer. Tidningen Egen El, magasinet Johan&vänner via digitala plattformar, samt lokaltidningarna ETC Uppsala och ETC Kiruna/Gällivare.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

ETCJohan Ehrenberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News