Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ett år efter #metoo – Heimerson skriver för Aftonbladet igen

Publicerad: 15 oktober 2018, 11:12

Staffan Heimerson har skrivit för Aftonbladet i 55 år.

Foto: Andreas Elgstrand

Staffan Heimerson fick sparken från Aftonbladet förra året efter en intervju med Resumé. Inom kort publiceras den rutinerade hans texter i tidningen. Det första steget i det återupptagna samarbetet är ett reportage om det första världskriget


Ämnen i artikeln:

#MeTooAftonbladetLena K SamuelssonStaffan Heimerson

Nyheten om att Staffan Heimerson är tillbaka i värmen kommer på dagen ett år sedan Alyssa Milano startade hashtagen #metoo som en reaktion på anklagelserna mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein.

Det var i november 2017 som Resumé intervjuade Staffan Heimerson om en krönika där han kritiserade #metoo-rörelsen där han bland annat uttryckte följande åsikt.

– Jag känner att metoo förstör hela vårt samhälle. För att citera en klok människa: "Civilisationer ska bedömas för sin förmåga att ta hand om sina artister och konstnärer". I Sverige doppar vi dem i tjära och rullar dem sedan i fjädrar.

Efter intervjun tog Aftonbladets dåvarande publisher Sofia Olsson Olsén beslutet att avsluta samarbetet Staffan Heimerson som då hade skrivit för tidningen sedan 1963.

Nu står det klart att Aftonbladets nuvarande publisher Lena K Samuelsson återupptar banden mellan journalisten och kvällstidningen. Enligt Resumés uppgifter kommer hans första reportage att publiceras i samband med allhelgonahelgen. Den första texten handlar om första världskriget, som avslutades 11 november 1918. Ett krigsslut som alltså firar 100 år om några veckor.

– Staffan Heimerson hör hemma på Aftonbladet. Han är en utmärkt reporter som har jobbat för tidningen väldigt länge. Det handlar om en av Sveriges mest erfarna reportrar som har rapporterat från otaliga platser och konflikter under sin yrkesbana.

Vad kommer hans jobb att bestå av?
– Vi har kommit överens om några reportage där han är ute i världen och skriver.

Hur regelbundet kommer Staffan Heimerson att skriva för er framöver?
– Vi har diskuterat olika reportageidéer.

Hur tycker du att den tidigare ledningen hanterade Staffan Heimersons uttalanden om #metoo förra hösten?
– Jag har inga kommentarer.

Kan man se det som en markering mot den tidigare ledningen?
– Jag har som sagt inga kommentarer till det.

Lena K Samuelsson var inte heller publisher när Fredrik Virtanen fick lämna tidningen. På frågan om skribenten, som även han lämnade tidningen i samband med #metoo, säger Aftonbladets nuvarande publisher:

– Det här handlar om Staffan Heimerson i övrigt har jag inga kommentarer.

Resumé når Staffan Heimerson som i dagarna håller på att avsluta sitt första reportage för Aftonbladet.

– Jag räknar med att för det ena stora och lilla reportaget efter det andra. Det är en stor lättnad för mig som har skrivit för Aftonbladet sedan 1963. Jag blev inte glad när jag fick sparken, men nu är jag väldigt glad över att vara tillbaka. Det är reporter jag är. Jag kan inget annat.

Staffan Heimerson berättar att han gjorde en "diskret påminnelse" och hörde av sig till Lena K Samuelsson och fick god respons. De två tog sedan ett möte som resulterade i att han fått ett antal reportageuppdrag från Aftonbladet. Bland annat den reportageresa i Europa som ligger till grund för en kommande text om första världskriget.  

Det finns ingen tanke på att återvända som kolumnist
– Det var det inte tal om, jag har aldrig varit nära att föreslå det. Jag har mått jävligt bra av att inte behöva tänka ut ämnen som ligger i tiden och infallsvinklar som ingen har skrivit.

Det är en lättad Staffan Heimerson som understryker att han inte är bitter på tidningen och som fortfarande anser att han hade rätt i sin kritik mot att pressen hängde ut  en rad offentliga personer i samband med #metoo. Han är också lika övertygad om sin kritiserade krönikas förträfflighet:

– Jag läste den för första gången på ett år i samband med en föreläsning för några dagar sedan. Det är en utomordenlig text.

I Staffan Heimersons kolumn som publicerades den 27 november förra året nämnde han fyra tänkbara utvecklingar efter #metoo; ökade klyftor mellan könen, skadad pressfrihet/kulturell öppenhet, ökad prostitution samt att framtida generationer kommer att "förlora chansen till sexualitetens glädje". Enligt Staffan Heimerson själv är det bara det sista påståendet som inte går att belägga.

När det kommer till själva rörelsen skymtar en mer ödmjuk inställning.

– Som rörelse har #metoo haft stor betydelse i att skapa debatt samt att göra män som missköter sig medvetna om hur de beter sig. Även om inte jag är en av de männen så skapade #metoo en nödvändig tankeställare.

– När det kommer till pressens förhållande till de etiska reglerna under perioden har jag aldrig sett något liknande under mitt 68-åriga reporterliv. Tidningarna, i synnerhet Expressen och SvD bör tydligt bli varse om att de gjorde fel.

I början av januari släppte Staffan Heimerson boken "Punkt. Slut?" som ett bidrag till debatten efter #metoo. Han försäkrar läsarna om att det inte är tänkt att bli några reportage på samma tema framöver:

– Nej, jag har sagt mitt i den frågan. Jag håller mina föredrag och tar det med en viss lätthet. Jag blev dåligt behandlad av Aftonbladets förra chefredaktör som tappade huvudet, men jag är inte bitter över det på något sätt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.