Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Ett bedrägeri mot läsarna”

Publicerad: 18 februari 2015, 10:01

Peter Oborne hävdar att Telegraphs okritiska bevakning av HSBC beror på en rädsla att tappa annonsintäkter.

Foto: Skärmdump från Telegraphs hemsida

Peter Oborne med titeln, chief political commentator på brittiska Telegraph, har bestämt sig för att lämna tidningen. Han hävdar att den okritiska bevakningen av storbanken HSBC och flera andra viktiga annonsörer är ett bedrägeri mot läsarna.


Ämnen i artikeln:

The Telegraph

I förra veckan avslöjade Ekot i Sveriges Radio tillsammans med flera internationella medier hur den internationella storbanken HSBC hjälpt tusentals förmögna kunder att smita undan skatt. Sammanlagt handlar det om drygt 840 miljarder kronor.

Nu har Telegraphs okritiska bevakning av storbanken fått Peter Oborne att säga upp sig från tidningen. Det berättar han i en lång krönika på sajten OpenDemocracy.net.

I slutet av 2014 började Peter Oborne jobba på ett knäck om hur HSBC, utan anledning, stängt bankkonton för ett antal brittiska muslimer. Artikeln var klar, men ställdes under en längre tid, tills en av hans chefer berättade för honom att HSBC hade problem med storyn. Han erbjöd istället sin nyhet till OpenDemocracy.net där den slutligen publicerades.

Efter händelsen började Peter Oborne göra research på Telegraphs bevakning av storbanken och märkte att flera kritiska artiklar tagits bort från tidningens hemsida. Han frågade HSBC om banken hade klagat på publiceringarna, men banken förnekade.

När flera konkurrenter rapporterade stort om att banken misstänktes för manipulation av kurser på valutamarknaden blev det bara en notis i Telegraph.

Peter Oborne berättar vidare hur Telegraphs reportrar i november 2012 gemomförde en kritisk granskning om HSBC:s verksamhet i Jersey. Efter sex artiklar fick reportrarna order om att radera all dokumentation kopplad till granskningen sedan advokater blivit inkopplade.

HSBC drog efter granskningen tillbaka sin annonsering i Telegraph och sedan dess blev det ett mål för tidningens ledning att få tillbaka storbanken som kund, vilket tog ett år.

"Det här är en annonsör som du bokstavligen inte har råd att förödmjuka", sade en tidigare chef vid Telegraph enligt Peter Oborne.

I dag vill varken Telegraphs ledning eller HSBC kommentera händelsen.

Peter Oborne anser att rapporteringen kring HSBC är en del av ett större problem på tidningen viktiga annonsörer gång på gång undviker kritisk granskning.

"Telegraphs läsare är intelligenta, förnuftiga och välinformerade människor. De köper tidningen eftersom de känner att de kan lita på den. Om annonsörerna bestämmer över nyhetsvärderingen, hur kan då läsarna fortsätta att känna förtroende? The Telegraphs bevakning av HSBC den senaste tiden uppgår till en form av bedrägeri mot läsarna. De tillgodoser den stora internationella bankens intressen till förmån för att föra ut nyheter till läsarna. Det finns bara ett ord för att beskriva den här situationen: hemsk", skriver han i krönikan.

Peter Oborne har varit politisk chefskommentator på brittiska Telegraph i fem år och figurerar även som kommentator för Channel 4 och BBC. Han röstades fram till "Columnist of the Year" vid tävlingen Press Awards år 2013.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

The Telegraph

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.